Naslovna Vesti Lada Niva u električnom izdanju: Stari model, nove performanse i pristupačna cena!

Lada Niva u električnom izdanju: Stari model, nove performanse i pristupačna cena!

1115
0
Elantrie promo
Elantrie promo

Ljubitelji Lade Nive i obožavaoci električnih automobila, imamo za vas vest koja će vam sasvim sigurno izmamiti osmeh na lice! O čemu se radi? Nakon više od četiri decenije postojanja na tržištu automobila, Lada Niva konačno dobija električnu verziju! Možete li da verujete?

Na ovaj korak elektrifikacije voljenog terenca odlučila se nemačka kompanija Elantrie, podstaknuta naglom ekspanzijom automobila na struju.

S obzirom na to da je ruski terenac i u standardnoj verziji jeftin, kompanija nije imala za cilj da previše optereti budžet potencijalnih kupaca pa je cena električne Lada Nive i više nego pristupačna.

Umesto fabričkog benzinca sa 83 KS (61 kW) ugrađen je elektromotor od 88 KS (65 kW). Električna energija se čuva u litijum-jonskoj bateriji kapaciteta 30 kWh, koja je postavljena tamo gde je prethodno bio rezervoar za gorivo.

U kompaniji Elantrie tvrde da je automobil u stanju da sa punom baterijom pređe između 130 i 300 km, u zavisnosti od načina vožnje, terena po kome se kreće i vremenskih i klimatskih uslova.

Foto: Elantrie promo


Proizvođač navodi da će baterija posle 450.000 pređenih km, ili 9.000 ciklusa punjenja, zadržati 80% svog početnog kapaciteta.

Električna Niva ima i neke praktične sadržaje, kao što je utičnica od 220 V u prtljažniku, koja može dobro da posluži kamperima i avanturistima koji se ovom Ladom zapute van asfalta.


Nemačka kompanija dokazala je i da električni automobil ne mora nužno da bude skup, s obzirom da konverzija košta svega oko 2.800 evra, ukoliko već posedujete Nivu, dok je ukupna cena ovog vozila sa ugrađenim električnim komponentama 19.900 evra.

Za ljubitelje jeftnih automobila na struju, vredi napomenuti da ista firma nudi mogućnost prerade na struju modela Dacia Sandero prethodne generacije.