Naslovna Vesti Fiat postaje potpuno električni brend do 2027. godine?

Fiat postaje potpuno električni brend do 2027. godine?

728
0

FIAT planira da proširi i modernizuje svoju ponudu u narednih pet godina, a fokus će biti na manjim segmentima.

U planovima FIAT-a je novi supermini uz tri nova crossovera, a prema rečima direktora Oliviera Francoisa, proces njihovog dizajniranja je već završen.

Italijanska kompanija se priprema da postane potpuno električni brend do 2027. godine, a naglasak će biti na pristupačnosti vozila. Iz FIAT-a za sebe kažu da su “rođaci” Citroenu u okviru Stellantisa.

Prvi novi automobil će biti supermini veličine Punta, koji se očekuje 2023. godine te će svoje mesto naći iznad aktuelnog potpuno električnog gradskog modela 500. Novi model neće nositi ime Punto koji se proizvodio od 1993. do 2018. godine. FIAT-ov supermini će verovatno deliti platformu s Peugeotom 208, Opelovom Corsom i novim Citroenom C3. CMP platforma će omogućiti verzije s motorima s unutrašnjim sagorevanjem, kao i električne verzije.

Govoreći o gradskim FIAT-ovim modelima, Olivier Francois je rekao da su model 500 i Panda “dve ikone”, ali da ima “mesta za još nešto” u ponudi modela 500 uz postojeći 500 i 500X što će biti “šik i urbano”.

Kada je govorio o Pandi, nagovestio je da će to biti moderna interpretacija originalna iz osamdesetih godina prošlog veka, ne samo kada je reč o dizajnu eksterijera nego i kada je reč o “esencijalnom, minimalističkom pristupu”. Time je inspirisan i koncept Centoventi iz 2019. godine (na slici), a očekuje se nekoliko produkcijskih automobila.

Naslednik Pande će zadržati svoje ime i biće jedan od tri nova crossovera u FIAT-ovoj ponudi.

“Panda mora da bude malo robusnija i jednostavna”, kaže Francois i dodaje da će Pandin DNK biti prisutan i u drugim modelima.

Izvor: Klix.ba / Autocar.co.uk