Naslovna Vesti Kina ne odustaje od subvencionisanja električnih vozila!

Kina ne odustaje od subvencionisanja električnih vozila!

283
0

Kina pregovara sa proizvođačima automobila o produžavanju programa subvencionisanja električnih vozila, a sve sa ciljem podsticanja kupovine u snažno usporavajućoj kineskoj ekonomiji, rekli su Reutersu izvori upućeni u temu.

Pregovori o subvencijama koje bi trebalo da isteknu tokom ove godine dolaze u trenutku kada je druga najveća svetska ekonomija naglo usporila, a sa njom i prodaja automobila. Usporavanje je nastupilo nakon što su gradovi predvođeni Šangajem od marta uveli stroge mere zatvaranja kako bi sprečili širenje covida. Zbog blokade su zatvorene prodavnice, poremećeni lanci snabdevanja, a smanjenja je i potrošnja.

Kineska vlada zato razmatra nastavak subvencionisanja kupovine električnih vozila u 2023. godini, rekli su izvori.

Kineski skupi program podsticaja je zaslužan za stvaranje najvećeg svetskog tržišta električnih vozila. Otkako je subvencionisanje uvedeno 2009. godine, kupcima je do kraja 2021. dato oko 13,81 milijardi dolara, procenjuje analitičar China Merchants Bank Internationala Shi Jia.

Uslovi za produžavanje programa subvencionisanja, uključujući iznos subvencija i listu vozila koji bi se za njih kvalifikovali, nisu završeni, rekli su izvori.

Do sada su subvencije bile dostupne za automobile svih proizvođača, uključujući strane poput američkog Tesle koji ima fabriku u Šangaju.

Prvobitno je planirano da se program subvencionisanja električnih vozila postepeno ukine do kraja 2020. godine, ali Peking ga je produžio na još dve godine kako bi podstakao potražnju nakon pandemije covida-19.

Vlada je takođe smanjivala iznos subvencija po vozilu tokom godina kako je potražnja rasla, a troškovi proizvodnje padali.

Izvor: Seebiz.eu / HINA