Naslovna Vesti Ko će proizvoditi Volkswagenov električni Scout?

Ko će proizvoditi Volkswagenov električni Scout?

113
0

Volkswagen se već neko vreme priprema za oživljavanje brenda Scout i za taj projekat traži partnere.

Prema informacijama iz Nemačke, Volkswagen je u pregovorima sa Foxconnom o proizvodnji Scouta u SAD. Pozivajući se na izvore iz Volkswagena, nemački Automobilwoche izveštava da su dve kompanije trenutno u pregovorima. Pozitivan ishod bi omogućio Foxconnu da postane važan igrač u automobilskoj industriji i proširi svoje aktivnosti.

Od septembra 2022, Foxconn već proizvodi Lordstown Endurance pickup u SAD, nakon kupovine bivše GM fabrike u Ohaju.

Pored Foxconna, Volkswagen navodno pregovara i sa kompanijom Magna Steyr o zajedničkom razvoju i proizvodnji Scouta EV. Austrijska kompanija koja je u vlasništvu kanadske Magna International Inc ima aspiracije da otvori novi proizvodni pogon u SAD. Ovo bi omogućilo Magni da preseli proizvodnju električnih vozila kao što je Fisker Ocean, iz austrijskog Graca u SAD, tako da budu u skladu sa Bajdenovim zakonima o električnim vozilima „Made in America“.

Volkswagen je odbio da komentariše ove glasine, ali u razgovoru za Automotive News, portparol VW-a je rekao: „Veoma smo zadovoljni napretkom koji Scout tim postiže i entuzijazmom koji već generiše među sadašnjim fanovima i budućim kupcima.

Volkswagen je inače još u maju ove godine najavio svoje planove koji predviđaju dva nova robusna električna 4×4 vozila u SAD (pick-up i SUV), čija proizvodnja će međutim početi tek 2026.

Kako je tada saopšteno, oba automobila biti dizajnirana i proizvedena u SAD (cilj je prodaja 250.000 vozila godišnje), a prvi prototipovi će biti predstavljeni sledeće godine. Volkswagen će ovim projektom oživeti off-road brend Scout koji je kupio prošle godine.

Nemci najavljuju da će kompanija Scout Motors biti odvojena od glavne marke Volkswagen i biće „napravljena na novom konceptu tehničke platforme“ koji će doneti „novi pick-up i kredibilitet [čvrstog SUV-a]“ iznad trenutne ponude Volkswagen modela.

Ovo sugeriše da MEB platforma koja se trenutno koristi za Volksvagen EV neće biti usvojena.

„Kompanija će biti posebna jedinica i brend u okviru Volkswagen grupe kojom će se upravljati nezavisno“, rekao je glavni finansijski direktor Volkswagen Grupe Arno Antlitz. „Ovo je u skladu sa novim modelom grupnog upravljanja – male jedinice koje deluju agilno i imaju pristup našim tehnološkim platformama kako bi iskoristile sinergiju.“

Firma cilja na 10% tržišnog učešća u segmentima robusnog SUV-a (R-SUV) i pick-upa u SAD. „Nakon uspešnog preokreta Volkswagena u SAD-u, sada koristimo priliku da dodatno ojačamo našu poziciju na jednom od najznačajnijih rastućih tržišta za električna vozila“, rekao je generalni direktor Volkswagen grupe.

Kako navodi Volkswagen, elektrifikacija im pruža istorijsku priliku da uđu u veoma atraktivan pick-up i R-SUV segment kao grupa, naglašavajući ambiciju da postanu relevantni igrač na američkom tržištu.

Scout SUV je ranije proizvodio International Harvester, koji je tradicionalno pravio poljoprivredna i komercijalna vozila. Proizvodio se između 1961. i 1980. godine kao kompanijin prvi putnički automobil, a bio je dostupan i kao pick-up.

Izvor: Autoblog.rs/Ivan Mitić