Naslovna Vesti Mercedes-Benz Vision EQXX prešao 1000km na jednom punjenju!

Mercedes-Benz Vision EQXX prešao 1000km na jednom punjenju!

314
0

Domet električnih vozila na jednom njihovom punjenju oduvek je bio jedan od najvećih problema koje su vozači videli sa ovim tipom vozila. Na stranu tvrdnje kako nije to-to jer ne sagoreva benzin ili dizel, električni automobili još uvek nisu postali veliki deo naše svakodnevice najviše zbog kombinacije nedovoljno razvijene infrastrukture stanica za punjenje kao i činjenjice da još uvek nije moguće ostvariti ogroman domet sa jednim punjenjem baterije električnog automobila, što može biti veoma ograničavajuće na dužim putovanjima.

Dakle, cela industrija se trudi da unapredi tehnologiju baterija koje se koriste u električnim vozilima i kombinacijom veće efikasnosti pogonske jedinice i većeg kapaciteta baterije omogući vozačima da sa jednim punjenjem “rezervoara” pređu što više kilometara. Sada, čini se da je kompanija Mercedes-Benz napravila najveći iskoraka do sada u ovom smeru sa svojim novim koncept automobilom Vision EQXX koji je uspeo da pređe neverovatnih 1000km na jednom potpunom punjenju baterija.

Ono što je još zanimljivije jeste da se ovaj rezultat ne odnosi ni na kakva teoretska ili laboratorijska ispitivanja, već na korišćenje tokom prave vožnje na stvarnim putevima.

Mercedes-Benz Vision EQXX je ovaj rezultat ostvario prilikom putovanja koje je otpočelo u Nemačkoj, a nastavilo se kroz Švajcarsku i Italiju kako bi se završilo u malom gradiću na jugu Francuske. Dakle, jedan svojvrstan “grand tour” kroz evropske predele. Prosečna brzina ostvarena prilikom ovog putovanja bila je 86 km/h, što ukazuje da se nije baš ni sporo vozilo, dok su ambijentalni uslovi bili između 3 i 18 stepeni celzijusa.

U prošlosti, jedino su velika SUV vozila bila sposobna za prelazak duže kilometraže, a ovo je prvi put da je ovoliko kilometara prešla jedna limuzina. Kompanija Mercedes-Benz uspela je to da postigne ne samo kapacitetom ugrađene baterije, već i mnogim drugim podešavanjima.

Za početak, radilo se na maksimalnom povećanju aerodinamičnosti vozila i smanjenju težine, pa je ova limuzina teška samo 1750 kg. Sve ovo je umanjilo potrošnju i omogućilo ovom vozilu da pređe tih 1000 km, prenosi Expreview.

Iako samo koncept, ne sumnjamo da će se tehnologije koje su primenjene prilikom konstruisanja ovog automobila primenjivati u drugim vozilima koje kompanija Mercedes-Benz planira da predstavi publici.

Prethodni tekstTesla Model Y dobija veći kapacitet baterije ali i nižu cenu!
Sledeći tekstI Lincoln odlazi u elekrične vode: Kompanija se sprema da predstavi prvo potpuno električno vozilo!