Naslovna Vesti Ponuda elektro automobila u Srbiji

Ponuda elektro automobila u Srbiji

6076
0
Unsplash
Unsplash

Interesovanje za električnim automobilima čini se nikada nije bilo veće. Tesla postiže rekordnu dobit. Kompanija General Motors planira da prodaje samo električne automobile do 2035. godine. Volkswagen ima u planu da obezbedi sve uslove kako bi električni automobili bili povoljniji i pristupačniji od vozila na benzin, a brojna istraživanja pokazuju da se najmanje dve trećine američkih vozača sada radije odlučuje za kupovinu elektičnog automobila… 

Kakva je ponuda elektro automobila u Srbiji? Ima li napredka? Da li su naši ljudi još uvek zabrinuti zbog troškova, izbora i cene električnih automobila? Da li su određene olakšice koje je država ponudila doprinele porastu kupovine istih? 

Naime, sredinom prošle godine, prema podacima kojima je raspolagao MUP Srbije, u Srbiji su ukupno registrovana 102 putnička vozila na električni pogon, a pored njih je bilo i 1.416 registrovanih hibridnih putničkih vozila. 

S obzirom na to da je tokom 2020. godine osetno porasla potražnja kako za elektičnim tako i za hibridnim automobilima, istraživanje koje je sprovedeno došlo je do brojke od čak 50% porasta!  

Na osnovu podataka Ministarstva unutrašnjih poslova, od ukupnog broja registrovanih hibridnih automobila, čak 564 je prvi put registrovano u prvih šest meseci 2020. godine, odnosno kupljeni su u tom periodu, dok je prvi put registrovano 16 električnih vozila.

Još jedan podatak koji obećava je i broj oglasa za električne automobile koji neprestano raste iz meseca u mesec. Prema istraživanju broj oglasa tokom 2019. godine bio je jednocifren, da bi do maja prošle godine stigao do broja 30 (u pitanju su bili polovni električni automobili) i jednog novog električnog automobila. 

Šta je doprinelo tome da ponuda elektro automobila u Srbiji poraste?

Pa naravno, odluka vlade Srbije da subvencioniše kupovinu novih elektičnih i hibridnih vozila doprinela je većoj zainteresovanosti za elektro automobile. Naime, Vlada Srbije usvojila je pred kraj 2020. godine Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine istih. Ovom uredbom predviđeno je 120 miliona dinara za podsticaj kupovine ekološki prihvatljivih vozila.

Konačno i građani Srbije imaju mogućnost da za kupovinu elektičnih automobila dobiju subvenciju i do 5.000 evra.

Ova mera doneta je u cilju rešavanja pitanja zagađenja vazduha i unapređenja kvaliteta životne sredine. S druge strane, pored toga što je cena elektičnih vozila jedna od većih prepreka, bar što se tiče naše zemlje, tu je i nedovoljno razvijena infrastruktura, na kojoj se poslednjih meseci intenzivno radi. 

Foto: Unsplash

Naime, tokom januara ove godine bilo je tek petnaest punktova u našoj zemlji, na kojma su vlasnici električnih automobila mogli da dopune svoju bateriju. Kako Blic.rs navodi, u Beogradu je situacija nešto bolja. 

Mnoge firme počele da instaliraju punjače na svojim parkinzima, a dostupni su i u nekim javnim garažama, kao i na parkingu više beogradskih hotela i tržnih centara gde je punjenje još uvek besplatno, mada, u planu je da se i to promeni. 

Električni automobili koji mogu da se kupe u Srbiji

Kineski električni automobili “’Linzda” – Automobili kompanije “Lindza” izuzetno su povoljni. Njihova cena se kreće od 5.400 evra do 8.500 evra. Sa jednim punjenjem ovaj automobil može da pređe od 100 do 120 kilometara i da razvije brzinu od 60 kilometara na sat. Verzija sa klima uređajem košta manje od osam hiljada evra. Ukoliko želite automobil koji će vam koristiti za gradsku vožnji, ovaj je pravi izbor! 

Nissan električni automobili – Kompanija Nissan se dosetila te je u svoju ponudu uvrstila dva električna automobila – Nissan LEAF i Nissan LEAF e+. Nisaan LEAF ima domet do 389 km kada je u pitanju gradska vožnja, stoga je on predviđen upravo za svakodnevne aktivnosti. Nissan LEAF e+ odličan je za duža putovanja.

Hyundai –  Hyundai nudi široku paletu hibridnih, plug-in hibridnih i električnih vozila. Na vama je samo da izaberete model koji vam odgovara! 

VW e-Golf – Jedno od kvalitetnijih i komfornijih vozila. Ima bateriju od 35,8 kWh, motor od 136 KS i 290 Nm. Maksimalna brzina iznosi 150 km/h, a sa jednim punjenjem možete preći 300 km. Spoj kvalitetnog i pristupačnog, rekli bismo.

VW e-Up – Volkswagen je klasa, uvek bilo i uvek će biti. I ovaj model automobila je izuzetno komforan i kvalitetan, naravno. Kako je na sajtu Volkswagena navedeno, cena se kreće oko 30.000 evra, s tim što varira u zavisnosti od toga koje specifikacije želite. 

Fiat 500 u električnoj varijanti – Ovaj automobil možete naručiti u paketu opreme Action, koji košta 24.500 evra. 

BMW i3 – Postoji više verzija ovog modela, na vama je da se odlučite za specfikacije kao i za cenu koja odgovara vašem budžetu.