Naslovna Automobili Električni automobili koji se najbrže pune

Električni automobili koji se najbrže pune

927
0
Unsplash
Unsplash

Do pre samo nekoliko godina svuda u svetu je prodaja električnih automobila bila izuzetno mala. Šta je to sputavalo kupce? Prvenstveno, infrastruktura. Bilo je malo mesta za punjenje a kupci su se sasvim opravdano brinuli. Zamislite krenete do Niša i negde u blizini Kraljeva ostanete bez baterije!? A stanice za dopunu nigde na vidiku! Upravo iz tog razloga, ljudi jedva čekaju da čuju koji su to električni automobili koji se najbrže pune!

U skladu sa razvojem, brojni izazovi vezani za električne automobile blede. Sada konačno možete naći brze punjače ne samo na auto-putu, već i u tržnim centrima ali i javnim garažama. 

Dobra stvar je i u tome što će korisnici električnih automobila moći da naruče daljinske punjače uz pomoć nekoliko klikova na mobilnom telefonu. Znate li da će čak biti i robota koji pune automobile u garažama? Rekosmo već, razvoj tehnologije je neverovatan! 

Električni automobili koji se najbrže pune – tehnologija se brzo menja

Sa rastom infrastrukture, proizvođači automobila se utrkuju da proizvedu što više električnih automobila. Navodi se da će do kraja 2021. godine na tržištu će biti više od 100 modela.

Sve je to jasno, ali jasno je i da postoji 100 načina za izračunavanje vremena punjenja električnih automobila.

Proračuni brzine punjenja su nezgodni. Tehnologija baterija je jedno od istraživačkih polja za koje se odvaja najviše vremena ali i sredstava. Znate li zašto? Zato što će kompanija koja stvori bolje baterije poboljšati električna vozila! Jer električni automobili sa najbržim punjenjem su želja svih nas, zar ne? 

Zbog toga se redovno izbacuju nove i poboljšane baterije. Proizvođači automobila to znaju i ponekad menjaju konfiguraciju u hodu. Tesla, na primer, u svoje automobile redovno ugrađuje efikasnije baterije, ne čekajući sledeću godinu kako bi poboljšao svoju ponudu. I zato, bilo koji proračun koji uključuje baterije elektrilnih automobila koji su trenutno na tržištu može se promeniti u bilo kom trenutku. 

Električni automobili koji se najbrže pune – 5 modela sa najbržim punjenjem

Za početak, bitno je da upamtite da električni automobili nude baterije različitih veličina. Ponekad različiti nivoi opreme identičnih električnih automobila nose baterije različite veličine. Dakle, ovo je prva stvar koju morate imati na umu. Čak i ako dva električna automobila mogu prihvatiti isti protok snage to ne znači da će u isto vreme završiti punjenje.

Vreme je da se upoznamo sa električnim automobilima koji se najbrže pune.

Foto: Unsplash

1. Lucid Air – 32 km u minutu

Lucid Air još uvek nije na tržištu. Može se rezervisati, ali još uvek nije poznato kada će stići do kupaca. Sa početnom cenom od 77.400 dolara, Air ima domet od 832 km i rekordnu brzinu punjenja od 32 km u minutu.

Stručnjaci za električne automobile kažu da će verovati tek kada vide i isprobaju ovu “zver”, ali kako i sami navode, ne mogu da ospore činjenicu da je ovo najekstremnija tvrdnja koju je proizvođač izneo. Dakle, verovaćemo im na reč, za sada! 

2. Porsche Taycan – 25 km u minutu

Porscheov lovac Taycan Model-S sposoban je za brz naboj punjenja koji će vam, kako proizvođač kaže, pružiti domet od 102 km za samo četiri minuta. Električni automobili koji se najbrže pune definitivno ne mogu bez ovog modela! 

3. Tesla Model 3 – 24 km u minutu

Najprodavaniji električni automobil u Americi takođe je u stanju da brzo napuni 80% svog kapaciteta baterije. Model 3 drži Ginisov svetski rekord u najbržem punjenju – tri vozača prešla su Veliku Britaniju u modelu 3, zaustavljajući se samo tri puta, kako bi napunili bateriju. Svako zaustavljanje i punjenje baterije nije trajalo duže od pola sata! 

4. Tesla Model S – 21.4 km u minutu

Procena vremena punjenja modela S je pravi izazov jer Tesla stalno poboljšava svoja vozila, pa tako i ovo. U prošlosti je kompanija čak poslala bežične ispravke softvera koje su ubrzale vreme punjenja za sve vlasnike S modela. Najnoviji Model S Plaid Plus, kako kažu iz kompanije, može da napuni dodatnih 321 km dometa za oko 15 minuta brzog punjenja jednosmernom strujom.

5. Nissan Leaf – 20 km u minutu

Većina elektičnih automobile sa naše liste je luksuzna, sa cenama iznad 70.000 dolara. Međutim, skromni Nissan Leaf ih zaista prati kada je u pitanju brzina punjenja. 

Zahvaljujući relativno maloj težini, Leaf dobija veći domet od manje baterije, što ga čini konkurencijom mnogo skupljim električnim vozilima.

Gornji proračuni koriste “kilometre u minutu” za merenje maksimalne kilometraže koju svako vozilo može da prihvati za jedan minut punjenja na punjaču nivoa 3. 

Punjenje elektičnih automobila je česta i velika briga svih sadašnjih ali i budućih korisnika. Međutim, kao što smo već naveli, sa napredkom tehnologije i ovaj problem se rešava. I sami ste svesni toga da postoji mogućnost da za samo nekoliko meseci stigne model koji će “pokositi” sve ostale svojim performansama! Zato, budite strpljivi i mudri. Pravi model za vas se možda krije iza ćoška!