Naslovna Automobili Stanice za punjenje električnih automobila

Stanice za punjenje električnih automobila

3570
0

Zamislite da konačno imate prilike da u širokom luku izbegavate benziske pupme, a da umesto toga imate neograničene zalihe goriva kod kuće ili na mestu na kojem najčešće parkirate svoj automobi!?

Za mnoge vozače električnih automobila ovo je stvarnost u kojoj svakodnevno uživaju! Iako postoje javne stanice za punjenje električnih automobila, mnogi se najradije odlučuju da svoja vozila pune u svom domu. 

Verovatno pomislite “još jedan trošak” kada se spomenu kućni punjači za električna vozila,  međutim, niste ni svesni koliko ćete zapravo uštedeti na duge staze! 

Koliko je vremena potrebno za punjenje zavisi od opreme za punjenje i veličine baterije automobila i njenog raspoloživog kapaciteta punjenja.

S obzirom na to da govorimo o stanicama za punjenje električnih automobila, posvetićemo pažnju punjačima, tome kakvi sve tipovi punjača postoje kao i kako se koriste. U nastavku teksta saznajte sve o jednoj od najbitnijih stvari kada su električna vozila u pitanju!

Stanice za punjenje električnih automobila – tipovi i vrste 

Svaka vrsta punjača ima pridruženi set konektora koji su dizajnirani za upotrebu sa malom ili velikom snagom, kao i za punjenje naizmeničnim ili jednosmernim naponom. U zavisnosti od vaših potreba i želja, imate mogućnosti da izaberete punjač po svojoj meri.

Punjač nivoa 1

Nivo 1 je najsporiji metod, ali dovoljan za vozače koji svoja vozila pune preko noći i dnevno prelaze 50-65 kilometara. Punjači niva 1 se direktno uključuju u standardnu utičnicu naizmeničnog napona od 120 volti koja daje prosečnu izlaznu snagu od 1,3 kW do 2,4 kW. Ova izlazna snaga ekvivalentna je 5-8 kilometara na sat. 

Potpuno punjenje prazne baterije električnog automobila može potrajati više od 24 sata. Punjači nivoa 1 su odličan izbor kada imate dovoljno vremena za punjenje. Oni su idealni i za priključne hibridne električne automobile koji imaju manje baterije.

Punjenje elektičnog automobila uz pomoć punjača nivoa 1 se prvenstveno obavlja u kućnim uslovima. Vrlo mali broj ovih punjača je napravljen za javnu upotrebu. 

Punjači nivoa 1 su obično uključeni u cenu električnog vozila, stoga troškovi upotrebe istog u potpunosti zavise od troškova električne energije na mestu punjenja. 

Foto: Unsplash

Punjač nivoa 2

Punjač nivoa 2 je znatno brži, ali zahteva instaliranje stanice za punjenje, poznate i kao oprema za napajanje električnih vozila. Instalacija stanice za punjenje zahteva namenski električni krug od 240 volti. Nivo 2 se nalazi na mnogim javnim mestima, kao i u mnogim domovima. Koristi isti standardni konektor kao nivo punjenja 1, što znači da se svaki električni automobil može priključiti na bilo koji punjač nivoa 2.

U zavisnosti od tipa baterije, konfiguracije punjača i kapaciteta kola, punjenje nivoa 2 dodaje oko 22-56 km dometa na sat vremena punjenja.

Cena punjača nivoa 2 može da varira. Dok neki dobaljači nude potpuno besplatno punjenje, korišćenje mnogih javnih punjača u svetu košta od 1-5 evra na sat. 

DC brzo punjenje

Kada govorimo o tome koje stanice za punjenje električnih automobila postoje, ne možemo da izuzmemo DC brzo punjenje. 

DC punjenje omogućava najbrže dostupno punjenje. U pitanju su punjači sa maksimalnom snagom od 350 kW. Oni su dizajnirani da EV bateriju napune do 80% za 20-40 minuta i 100% za 60-90 minuta. 

Stanice za punjenje električnih automobila koje nude DC punjenje nalaze se u tržnim centrima i auto-putevima. I nisu predviđenje za kućnu upotrebu. U zavisnosti od tipa baterije, konfiguracije punjača i kapaciteta kola, DC punjenje može dodati do 16 km dometa u minuti vremena punjenja.

Sesije punjenja sa DC punjačem mogu se naplatiti po kWh (kilovat sat) po minutu. Po kWh je bolja opcija za većinu vozača jer im se naplaćuje samo energija isporučena u elektično vozilo. Suprotno tome, obračun po minutu “kažnjava” električne automobile koji ne mogu da prihvate visoke stope napajanja i nesrazmerno obračunava konačnu cenu. 

Naplata po kWh je u nekim državama nezakonita jer propisi u tim državama dozvoljavaju samo komunalnim preduzećima da naplaćuju električnu energiju. Koristeći prosečnu brzinu, potpuno punjenje može da varira od 9 do 25 evra u zavisnosti od veličine baterije EV-a.

Stanice za punjenje električnih automobila osmišljene su kako bi vozačima olakšale proces punjenja, ali i smanjile trošak istog. 

Foto: Unsplsh

Troškovi punjenja električnih automobila

Ako se odlučite za ugradnju punjača nivoa 2 kod kuće, troškovi instalacije zavise od sistema koji izaberete kao i od konfiguracije vašeg doma. 

  • Troškovi punjenja kod kuće –Troškovi punjenja zavise od veličine baterije vašeg električnog automobila i lokalne cene električne energije. 
  • Kućno punjenje nivoa 2 – Iako troškovi električne energije variraju, prosečna cena električne energije se zna. Ukoliko je na primer prosečna cena 18 centi po kilovat satu, punjenje električnog automobila kao što je Nissan LEAF baterijom od 40 kWh sa dometom od 240 kilometara koštalo bi oko 7 evra da se potpuno napuni.prednosti vožnje na električni pogon .
  • Javna stanica za punjenje – Mnogi ljudi svoj električni automobil pune na javnim stanicama. One mogu biti besplatne ali mogu se i plaćati. Neki proizvođači automobila, kao što su Hyundai, Nissan i Tesla, nude besplatno punjenje na određenim punjačima i stanicama. 

Da li vas i dalje brinu stanice za punjenje električnih automobila? Nadamo se da smo otklonili sve strahove koje ste imali u vezi istih!