Naslovna Vesti Pozitivne vesti za vlasnike električnih vozila: Otkriven plan za povećanje broja javnih...

Pozitivne vesti za vlasnike električnih vozila: Otkriven plan za povećanje broja javnih punjača!

664
0

Dešavanja u Ukrajini i naknadne sankcije koje su uvedene Rusiji dovele su do porasta cena na pumpama svuda u svetu i upravo je to povećalo privlačnost električnih vozila za mnoge vozače. Vlada u Velikoj Britaniji se dosetila te je donela sledeću odluku: Vlasnici električnih vozila imaće pristup 300.000 javnih punjača do kraja decenije!

Oko 500 miliona funti biće uloženo da bi se postigao cilj, prema Odeljenju za transport, što predstavlja desetostruko povećanje u odnosu na trenutnih 30.000 javnih punjača širom Velike Britanije.

Rok za 2030. godinu je isti datum kao i datum kada vlada namerava da zabrani prodaju novih benzinskih i dizel vozila, pošto se vozači ohrabruju da koriste električnu energiju kako bi pomogli Velikoj Britaniji da dostigne neto nultu vrednost do 2050. godine.

Plan, deo šire vladine strategije za infrastrukturu električnih vozila, takođe naglašava potrebu da se obezbedi lako dostupno brzo punjenje za duža putovanja.

Najmanje 6.000 superbrzih punjača biće postavljeno širom engleskih autoputeva do 2035. godine kao deo postojeće obaveze od 950 miliona funti.

Svaki od njih će morati da ima stopu pouzdanosti od 99% kako bi se osiguralo dobro iskustvo za vozače.

Operateri će takođe imati obavezu da obezbeđuju podatke u realnom vremenu koji omogućavaju potrošačima da provere status uređaja i uporede cene, kao i da prihvate beskontaktna plaćanja.

I ruralna područja će biti obezbeđena

Sekretar za saobraćaj Grant Šaps obećao je da će uvođenje javnih punjača zadovoljiti sve oblasti – ne samo urbane centre.

„Bez obzira gde živite – bilo da se radi o centru grada ili ruralnom selu, na severu, jugu, istoku ili zapadu zemlje, mi uključujemo prekidač na električnu energiju i osiguravamo da niko ne ostane “u zapećku” u tom procesu“, rekao je.

Premijer Boris Džonson rekao je da će taj plan biti „još jedan način na koji možemo da smanjimo našu zavisnost od spoljnih snabdevanja energijom“.