Naslovna Vesti Stellantis, Mercedes i Total udružuju snage: Kreću u proizvodnju baterije!

Stellantis, Mercedes i Total udružuju snage: Kreću u proizvodnju baterije!

382
0

Automobilska grupa Stellantis, nemački Mercedes-Benz i francuska energetska kompanija TotalEnergies su objavili da u Italiji planiraju da zajedno proizvode baterije za električne automobile.

U sklopu zajedničkog projekta Automotive Cells Company (ACC) tri kompanije će prepraviti Stellantisovu fabriku u Termoliju na jugu Italije u pogon za proizvodnju baterija, prema memorandumu o razumevanju, potpisanom s italijanskim vlastima.

Iz ACC-a nisu objavili više detalja o ulaganju.

Stellantis je već najavio proizvodnju baterija u pogonima u Francuskoj i Nemačkoj, takođe preko ACC-a, pa bi pogon u Italiji bio njegova treća fabrika baterija u Evropi.

Italijanska vlada se obavezala prošlog meseca da će za pogon u Termoliju osigurati 369 miliona evra državne pomoći.

Izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares rekao je da bi ulaganje u italijanski pogon moglo da bude slično onima koja su u planu za gigafabrike u Francuskoj i Nemačkoj, procenjene na oko dve milijarde evra.

ACC je saopštio da su se tri partnera obavezala da povećaju njegove proizvodne kapacitete do 2030. na najmanje 120 gigavat sati (GWh) i intenziviranju razvoj i proizvodnju baterijskih ćelija i modula nove generacije.

Najavljeno je i značajno povećanje proizvodnih kapaciteta u Francuskoj i Nemačkoj, s prvobitno planirana 24 na 40 gigavat sati.

Izvor: Seebiz.eu / HINA