Naslovna Vesti Raste prodaja električnih i plug-in hibridnih automobila u Evropi – evo i...

Raste prodaja električnih i plug-in hibridnih automobila u Evropi – evo i zašto!

656
0

Prodaja električnih vozila (EV) i alternativa fosilnim gorivima raste u Evropi dok ceo svet nastoji da dobije rat protiv globalnog zagrevanja.

Skoro svako peto vozilo prodato u Evropskoj uniji tokom trećeg kvartala bilo je električni model, pokazali su novi podaci.

Evropsko udruženje proizvođača automobila, ili ACEA, saopštilo je da su registracije hibridnih električnih putničkih automobila činile 20% ukupnog tržišta EU tokom trećeg kvartala (jul-septembar 2021. godine).

Jasno vam je da električna vozila nadmašuju dizel i po prvi put postaju druga najpopularnija opcija pogonskog sklopa u Evropskoj uniji.

ACEA, koja predstavlja najveće evropske proizvođače automobila, kamiona i autobusa, saopštila je da je prodaja električnih vozila na baterije porasla za skoro 57%, na više od 212.000 jedinica, dok je prodaja plug-in hibridnih modela porasla za skoro 43%, na više od 197.000 jedinica.

Foto: Unsplash

U međuvremenu, prodaja konvencionalnih benzinskih i dizel automobila nastavila je da opada, navodi ACEA.

Navodi se da je prodaja benzinskih automobila smanjena za 35%, a da je u trećem kvartalu zabeležen pad registracija dizel automobila za više od 50%. Evropa je takođe postala lider u električnim vozilima. Izveštaj Pew Research-a objavljen u junu pokazao je da u 2020. godini Evropa prednjači u prodaji električnih vozila sa 10% tržišnog udela, u poređenju sa 5,7% u Kini i samo 1,8% u Sjedinjenim Državama.

Porast prodaje dolazi jer mnoge evropske zemlje postavljaju rokove za postepeno ukidanje automobila na fosilna goriva i jer je Evropska komisija predložila efektivnu zabranu vozila na fosilna goriva od 2035. godine.

Prethodni tekstIz Indije stiže najlakši električni automobil!
Sledeći tekstDa li su troškovi električnih automobila manji od troškova automobila koji idu na benzin?