Naslovna Vesti Raste prodaja električnih i plug-in hibridnih automobila u Evropi – evo i...

Raste prodaja električnih i plug-in hibridnih automobila u Evropi – evo i zašto!

708
0

Prodaja električnih vozila (EV) i alternativa fosilnim gorivima raste u Evropi dok ceo svet nastoji da dobije rat protiv globalnog zagrevanja.

Skoro svako peto vozilo prodato u Evropskoj uniji tokom trećeg kvartala bilo je električni model, pokazali su novi podaci.

Evropsko udruženje proizvođača automobila, ili ACEA, saopštilo je da su registracije hibridnih električnih putničkih automobila činile 20% ukupnog tržišta EU tokom trećeg kvartala (jul-septembar 2021. godine).

Jasno vam je da električna vozila nadmašuju dizel i po prvi put postaju druga najpopularnija opcija pogonskog sklopa u Evropskoj uniji.

ACEA, koja predstavlja najveće evropske proizvođače automobila, kamiona i autobusa, saopštila je da je prodaja električnih vozila na baterije porasla za skoro 57%, na više od 212.000 jedinica, dok je prodaja plug-in hibridnih modela porasla za skoro 43%, na više od 197.000 jedinica.

Foto: Unsplash

U međuvremenu, prodaja konvencionalnih benzinskih i dizel automobila nastavila je da opada, navodi ACEA.

Navodi se da je prodaja benzinskih automobila smanjena za 35%, a da je u trećem kvartalu zabeležen pad registracija dizel automobila za više od 50%. Evropa je takođe postala lider u električnim vozilima. Izveštaj Pew Research-a objavljen u junu pokazao je da u 2020. godini Evropa prednjači u prodaji električnih vozila sa 10% tržišnog udela, u poređenju sa 5,7% u Kini i samo 1,8% u Sjedinjenim Državama.

Porast prodaje dolazi jer mnoge evropske zemlje postavljaju rokove za postepeno ukidanje automobila na fosilna goriva i jer je Evropska komisija predložila efektivnu zabranu vozila na fosilna goriva od 2035. godine.