Naslovna Vesti SITUACIJA ALARMANTNA: Više od polovine opština bez javnih punjača za električne automobile

SITUACIJA ALARMANTNA: Više od polovine opština bez javnih punjača za električne automobile

681
0

Čini se da je u celom svetu u toku “električna revolucija”, a posebno u Nemačkoj. Električni automobili se dobro prodaju, ali, prema pisanju tamošnjih medija, postoji jedan problem – više od polovine opština nema ni jedan javni punjač za vozila na struju.

Prema podacima koje je objavio Berliner morgenpost, u Nemačkoj postoji ukupno 25.376 javnih lokacija za punjenje. odnosno 49.207 zasebnih punjača. Možda ćete pomisliti kako mi o takvim rezultatima možemo samo da sanjamo. Nemce, međutim, brine nešto drugo. Kako se pokazalo, od 10.796 opština, čak 6.516 nema ni jedan jedini javni punjač, piše Automobili.ba.

Situacija nije dobra čak ni u Bavarskoj, koja je prilično bogata. U 994 od 2.056 opština do sada nije postavljen ni jedan javni punjač. Sa druge strane, kao značajan izuzetak nalazi se Severna Rajna-Vestfalija, jer samo 8 od 396 opština nemaju punjače.

Situaciju su već kritikovali članovi pojedinih političkih partija. Jer, kako će električna revolucija da uspe ako se električni automobili ne mogu puniti “u gradu”?

Problem nedostatka široko pristupačnih punjača tiče se uglavnom ruralnih opština – zato političari traže da se, umesto da se upumpaju milijarde evra u subvencije za nabavku novih električnih automobila, barem deo tog iznosa utroši na poboljšanje infrastrukture za punjenje istih.

To bi, sa druge strane, bio i dobar plan!

Izvor: B92.net / Automobili.ba