Naslovna Automobili Honda električni automobili – šta nas sve očekuje

Honda električni automobili – šta nas sve očekuje

910
0
Honda električni automobili
https://commons.wikimedia.org/wiki/Tokumeigakarinoaoshima

Verujemo da ste upoznati sa vešću da Honda, poznati Japanski proizvođač automobila, planira da dizajnira i proizvodi sopstvena električna vozila u narednim godinama.

Zvaničnici kompanije kažu da će započeti proizvodnju vlastitih električnih vozila nakon što se dva električna vozila američkog proizvođača automobila General Motors (GM) stave u prodaju 2024. godine. Da li će Honda električni automobili preuzeti tržište? Šta nas sve očekuje od ovog renomiranog proizvođača i kakvi su planovi kompanije? 

Honda električni automobili – kakvi noviteti nas očekuju

Honda i General Motors bili su partneri u proizvodnji vozila na vodonik i na električni pogon. Početkom 2021. godine kompanije su najavile da će GM napraviti dva sportska terenska vozila: jedan Honda sportski terenac i jedan Acura terenac. Oba modela će biti napravljena prema General Motors dizajnu električnih vozila i sistema baterija. Interesantno je da će Hondin terenac dobiti ime Prologue. Oba SUV-a imaće karoseriju, unutrašnjost i pogonske elemente koje je dizajnirala Honda.

Nakon toga, Honda planira da proizvede većinu vlastitih električnih vozila. Kompanija nije odlučila da li će koristiti GM delove, ali i bez obzira na to, čini se da Honda električni automobili neće odustati od svojih savršenih performansi.

U aprilu ove godine kompanija je izdala saopštenje u kojem je navela da planira da zaustavi proizvodnju automobila na benzinski pogon u Severnoj Americi do 2040. Dovoljno dug period za realno ostvarivanje ciljeva, priznaćete. 

Međutim, kolika je verovatnoća da Honda električni automobili budu prvi izbor strastvenih ljubitelja električnih vozila? Na ovaj podatak ćemo morati da sačekamo još neko vreme, iako je Honda E i više nego zadovoljavajući model kojem se mnogi priklanjaju. 

Iako su električna vozila tokom prošle godine činila manje od dva procenta prodaje novih vozila u Sjedinjenim Američkim Državama, procena stručnjaka je da će se desiti ogroman rast sa dolazećim modelima električnih automobile koji nude bolji domet, jednostavno održavanje, izdržljivu bateriju ali i pristupačnost. Pored ovoga, potrebno je povećati i broj stanica za punjenje i na tome se radi svuda gde je moguće. 

Kada su u pitanju Honda električni automobili, model koji je osvojio Evropu i koji je proglašen  Nemačkim automobilom 2021. godine je Honda E! Da li ste upoznati sa njegovim karakteristikama?

Honda E električni automobil

Jedan od najfinijih i najpoželjnijih električnih automobile je difinitivno Honda E električni automobil!

Kompanija je samim izgledom modela kao i dimenzijama potrošačima jasno stavila do znanja da neće “juriti” Teslu, ali da će se potruditi da vlasnici Hende E dobiju udobnost kao i prateće element kakve zaslužuju! Domet od 200km nakon punjenja jasno stavlja do znanja da je u pitanju ljupki gradski automobil sa pristojnim performansama i dobrom baterijom. 

Standardno se dobijaju kamere za retrovizore, poseduje mogućnost brzog punjenja od 100 kW jednosmerne snage za 30 minuta, aplikaciju za pozicioniranje automobila kao i mnoge sisteme za izbegavanje sudara (uključujući automatsko kočenje, pomoć pri zadržavanju traka, automatski duga svetla). Sve navedeno “umotano” je u suptilnu retro paletu boja i materijala! 

Neki bi rekli da Honda E ima poprilično upadljiva dva nedostatka – manji domet i jaču cenu. Međutim, ukoliko realno sagledamo stvari, tehnologija koja je implementirana u sam model, baterija koja je i više nego odgovarajuća, domet od 200 km… Sve navedeno donekle i opravdava cenu! Razmislite samo o cenama Audijevih  ili Rimac električnih automobila i sve će vam biti jasno! Honda električni automobili su za razliku od njih pristupačni! 

Hondino udaljavanje od automobila i kamiona na benzinski pogon deo je većih promena u industriji. Nakon godina tromog usvajanja, električna vozila su spremna za nagli porast prodaje, nove proizvode i investicije koje bi benzinski motor na kraju mogli učiniti prošlošću. Nedavno su i drugi renomirani proizvođači automobila, kao što su GM, Volvo i Jaguar, najavili obavezu da postupno ukidaju vozila na benzinski pogon. 

Videćemo šta nam budućnost donosi!