Naslovna Automobili Najbolji Rimac električni automobili – putpuna dominacija u industriji!

Najbolji Rimac električni automobili – putpuna dominacija u industriji!

548
0
https://commons.wikimedia.org/wiki/Ank kumar
https://commons.wikimedia.org/wiki/Ank kumar

Da li je Mejt Rimak (Mate Rimac) evropski Ilon Mask? Po svemu sudeći, čini se da su obojica postigli neverovatan uspeh u svetu električnih automobila koji ne samo da se meri milijardama dolara, već i pohvalama svih onih koji se iole razumeju u EA! 

Najbolji Rimac električni automobili pravi su dokaz Rimakove ideje savršenstva koje se ogleda u električnom automobilu! 

Na periferiji Zagreba Rimak je uspeo da proizvede električne automobile koji će ostaviti neverovatan trag u ovoj industriji! O njima se piše, oni se žele i često ostaju nedosanjani san mnogih! Pa ipak, nije na odmet saznati koji su najbolji Rimac električni automobili o kojima ceo svet priča! 

Najbolji Rimac električni automobili – zašto su na vrhu?

Moglo bi se slobodno reći da je Mejt Rimak zaslužan za stvaranje automobilskog folklora. Ideja o Rimac automobilima rođena je u njegovoj garaži sada već davne 2009. godine. Ta ideja je godinama nakon toga prerasla u kompaniju sa više od 1.000 zaposlenih, ugovore o isporuci sa proizvođačima automobila poput Porschea i novi električni hiper automobil koji kreće u proizvodnju! 

Sa kojim modelom električnog automobila je Rimak izašao iz senke? 

Rimac Concept One

Prvi električni superautomobil na svetu? Ako bilo šta može polagati pravo na ovo priznanje, to je Rimac Concept One.

Concept One predstavljen je na salonu automobila u Frankfurtu 2011. godine nakon čega je  prikazan na pariškom Concours d’Elegance događaju 2012. godine, gde je oduševio sve prisutne! Serijska proizvodnja počela je 2013. godine a prvi automobil isporučen je anonimnom španskom kupcu u januaru 2013. godine.

Concept One koristi četiri električna motora, po jedan za svaki točak, sa baterijama postavljenim duž kičme automobila i iza zadnje pregrade.

Budući da je Concept One potpuno električan, ne koristi konvencionalni menjač. Međutim, da bi se postiglo najniže moguće vreme od 0 do 62 mph, poseduje dva vrlo mala dvostruka kvačila. Kraći odnos daje maksimalno ubrzanje i kreće se do oko 100 km/h.  Da li Concept One zaslužuje da se nađe na listi “najbolji Rimac električni automobili”? Definitivno da! 

Rimac Concept S

Kada kažemo najbolji Rimac električni automobili, Concept S je nezaobilazan! Concept S je lakše, snažnije i aerodinamičnije električno vozilo orijentisano na stazu. 

Četiri elektromotora mogu da isporuče 1.032 kW omogućavajući Concept S-u da ubrza od 0-100 km/h za samo 2,5 sekunde i postigne maksimalnu brzinu od 365 km/h. 

Concept S je posvećen maksimalnim performansama. Da bi poboljšao prianjanje pri velikim brzinama, Concept S sadrži opsežni aero paket.

Sa 34 posto više potisne sile i guma visokih performansi, Concept S otvara još širi spektar mogućnosti dinamike vozila. 

Da bi odgovarao karakteru, inovativnoj izvrsnosti i performansama Concept S-a, razvijen je i proizveden interno zabavni sistem po meri. Sve funkcije dinamike vozila i pogonskog sklopa, poput Rimac sistema obrtnog momenta na svim točkovima kontrolišu se fizičkim tasterima, obrađenim od aluminijumske gredice, dok se sekundarne funkcije kontrolišu preko centralnog ekrana osetljivog na dodir. Sistem pokazuje obilje informacija kroz lepo optimizovanu grafiku i daje uvid u celokupan sistem Rimac Concept S elektičnog automobila. 

Rimac Nevera

Najbolji Rimac elektični automobili – hoće li se pojaviti model koji će sa trona skinuti Rimac Nevera model? U skorijoj budućnosti, teško! 

Naime, iz kompanije Rimac automobila objavljeno je da kreće lansiranje produkcijske verzije drudge generacije superautomobila koja će se zvati Rimac Nevera!

Kako je navedeno u izjavi, ovaj superautomobil nove generacije otvoriće otpuno nove dimenzije električnih automobila u uličnim performansama. 

Prilikom istog saopštenja navedeno je da će ovaj model dostizati 300 km/h od starta za 9,3 sekunde! 

Rimac je razvio funkciju AI vozača koja koristi Neverinih 12 ultrazvučnih i šest radarskih senzora, kao i 13 kamera koje pomažu u optimizaciji i poboljšanju performansi vozača na stazi. 

Naravno, vrlo malo ljudi će morati da brine o tome da li mogu pravilno da upravljaju Neverom jer Rimac ima u planu da napravi samo 150 Rimac Nevera električnih automobila, a za svakog će početna cena biti oko 2,4 miliona dolara.

Veliki deo te cene je Neverina raskošna tehnologija. Monokok šasija je najveći komad od pojedinačnih ugljeničnih vlakana u automobilskoj industriji, koja dramatično smanjuje težinu i poboljšava sigurnost. Da bi vožnja ostala glatka, Nevera ima dvostruko oslanjanje na nosače koje koristi elektronski kontrolisane amortizere, što takođe omogućava lako podešavanje. 

Unutar samog automobila nalaze se tri ekrana: ekran za vozača, vodoravni ekran osetljiv na dodir na centralnoj konzoli i ekran za putnike. Tu je i prateća mobilna aplikacija koja nudi podatke o putevima/stazama uživo i mogućnost preuzimanja telemetrije kako bi vozači mogli da analiziraju svoje performanse.

Nijedna Nevera neće napustiti Rimac fabriku izgledajući isto ili sa istim specifikacijama, zahvaljujući mogućnosti kupca da bira između širokog spektra prilagođenih ukrasa i opcija materijala.

Najbolji Rimac električni automobili “oduvali” su sa svojim performansama! Naljbolji od najboljih, moglo bi se reći! Ali i jedni od najskupljih električnih automobila!