Naslovna Automobili Iskustva korisnika električnih automobila – da li su i koliko zadovoljni njima?

Iskustva korisnika električnih automobila – da li su i koliko zadovoljni njima?

1442
0

S obzirom na to da je interesovanje za električnim vozilima poraslo i u našoj zemlji, nije na odmet da se osvrnemo na iskustva korisnika električnih automobila. Da li su i koliko zadovoljni? Da li ih je nešto neprijatno iznenadilo, ili su ipak kriterijumi zadovoljeni? Šta je to što bi doprinelo još većem porastu interesovanja i zbog čega pojedinci još uvek zaziru od kupovine električnih vozila? 

U ovom članku smo probali da sagledamo sva iskustva korisnika elekričnih automobila i da na kraju donesemo sud koji je zasnovan na njihovim doživljaju istih.

Iskustva korisnika električnih automobila – da li bi se ikada ponovo vratili na benzince i dizelaše? 

Da li je uzbuđeje koje je pratilo kupovinu električnih vozila smanjeno ili su vozači tek sada rešeni da pređu na, po mnogima, bolje vozilo – električno vozilo? 

Naime, gotovo svi veliki proizvođači automobila su odavno lansirali potpuno električne modele automobila koji zadovoljavaju sve kriterijume kupca. Međutim, koliko njihova cena utiče na to da se prosečan građanin odluči za kupovinu istih? U Srbiji, dosta! Iako je Vlada Srbije omogućila subvencije prilikom kupovine električnih i plug-in automobila, i time dala i više nego odličan podsticaj, čini se da u našoj zemlji još uvek nije svima dostupan elektični automobil koji će imati i odličan domet ali i povoljnu cenu. Pored toga, najnovija vest vezana za subvencija kao da je dodatno odvratila i one koji su želeli da se usude i kupe nov električni automobil. 

U medijima i na svim portalima objavljeno je da do kraja 2021. godine Ministarstvo zaštite životne sredine više neće davati subvencije za kupovinu novih vozila sa električnim i hibridnim pogonom. 

Budžet koji je bio namenjen za davanje subvencija je, po njihovim rečima, iskorišćen, pa se one više neće isplaćivati. Suma izdvojena za ovu namenu iznosila je milion evra koje su u ove svrhe i potrošene. 

Međutim, ima onih koji su i bez subvencija rešili da sebi priušte bilo nov bilo polovni električni automobil i, kako statistike kažu, čak 91% anketiranih vozača i vlasnika električnih vozila izjavilo je da se ne bi ponovo vratilo automobilima sa motorima koji zagađuju okolinu.  

Ako po prvi put razmišljate o kupovini električnog vozila, jedna od najkorisnijih stvari koju možete učiniti je da iskoristite iskustva korisnika električnih automobila. Da li ste spremni?

Foto: Unsplash

Bezbroj pitanja bez odgovora – na kraju iznenađenje!

Jedan od korisnika koji je pre šest godina postao vlasnik električnog automobila izneo je svoje iskustvo. Da li se pokajao? Saznajte sami! 

Pre šest godina kupio sam električni automobil. Bio je to skok u nepoznato, ispunjen neizvesnošću i dvoumljenjem. Bezbroj pitanja mi se motalo po glavi i na kraju…

Šest godina (i 178.000 pređenih kilometara) na svako od tada postavljenih pitanja odgovoreno je pozitivno. Zapravo, na većinu je odgovoreno u prvom mesecu vlasništva, i tada sam shvatio da više nikada neću imati automobil na gas. Troškovi su mi se smanjili, svakog jutra sam na posao odlazio sa punim rezervoarom, u proseku sam dnevno prelazio i po 100 km, kada su stigli brzi punjači, moje olakšanje je bilo još veće… 

Šta je sa baterijom i dometom? Kada sam kupio EV, vozio sam 420km uz potpuno punjenje. Danas prelazim oko 390 km. Ovo je zaista mali pad dometa u odnosu na to da auto koristim već šest godina. Ni zime me nisu toliko iznenadile. Jedino što mogu reći da se domet tokom zimskih meseci smanjuje, čak i za 20% ukoliko se automobil pokrene dok se baterija ne zagreje. 

Održavanje automobila? Jednom godišnje ga vozim na veliki servis, pored toga zamenim metlice brisača, dopunim gume, tečnost za pranje i to bi bilo to. Kočnice su se odlično pokazale! Ja sam prezadovoljan i zaista, nikada više ne bih vozio benzinca ili dizelaša – rekao je zadovoljni korisnik električnog vozila. 

Iskustva korisnika električnih automobila su neprocenjiva, s toga za vas imamo još jedno. 

Foto: Unsplash

Život u stanu predstavljao je problem, ali…

Da budem iskren, prvi put kada sam seo u svoj 100% električni Chevrolet Bolt, moja reakcija je bila – ovo je kao i svaki drugi automobil, nema nikakve razlike osim što je jeftiniji za održavanje i što ne zahteva odlazak na benzinsku pumpu. I da, od benzinaca i dizelaša se razlikuje samo u načinu na koji ga napajate.

Prvih godinu dana našeg “druženja” živeo sam u centru Beograda, te nikako nisam mogao da imam pristup i mogućnost kućnog punjenja. Ipak, zahvaljujući Boltovom dugom dometu i mom obrascu vožnje, ovo nije bio veliki problem – oslanjao sam se isključivo na javno punjenje, kojeg sada imate i više nego tada. Pored toga, sve ostalo mi je zaista išlo na ruku! Jedino je hladno vreme donekle bilo izazov za domet. Ali i to se prevaziđe, važno je sagledati ostale benefite električnog vozila! 

Kao što i sami možete zaključiti, iskustva korisnika električnih automobila su zaista i pozitivna. Iako se uvek mogu desiti neke nepredviđene okolnosti, poput kvara baterije koja je i najskuplji deo električnog automobila, ali i koja je pokrivena garancijom od minimum 7 godina, shvatićete da je posedovanje električnog automobila i više nego odlična stvar. 

Ukoliko vam finansije dozvoljavaju i ukoliko ste zainteresovani za kupovinu električnog automobila, pogledajte i naš članak o prednostima i manama istih, uputite se u to kako rade električni automobili i kolika je zapravo njihova ekološka korist.

Nadamo se da ćete nakon ovog članka brže i lakše doneti svoju odluku.