Naslovna Automobili Električni automobili sa najvećim dometom

Električni automobili sa najvećim dometom

1189
0
Električni automobili sa najvećim dometom
https://commons.wikimedia.org/wiki/Evnerd

Domet vožnje je jedna od najvećih briga kupaca električnih automobila. Strah je opravdan, jer naravno da prvenstveno želite da obezbedite sebi što dužu, a samim tim i opušteniju vožnju. Imajući na umu činjenicu da sve interesuje koji su to električni automobili sa najvećim dometom, napravili smo spisak automobila koji su trenutno u prodaji. Naša pažnja bila je posvećena električnim automobilima koji nude najmanje 320 kilometara ukupnog dometa.

Vozila se razlikuju u stilu i veličini kao i u performansama. Upamtite samo da domet vožnje može da varira u zavisnosti od brojnih faktora, kao što su vreme, stil vožnje i slično.

Električni automobili sa najvećim dometom – ko u ovoj trci vodi? 

Najnovija generacija električnih automobila ima dovoljan domet da sa lakoćom zadovolji svakodnevnu potrebu većine vozača. Mnogi vlasnici električnih automobila uopšte ne brinu o tome jer svoje vozilo sa lakoćom mogu da napune kod kuće ili na predviđenim mestima u gradu i na autoputu. Međutim, ima i onih koji strahuju šta ako se baterija ipak potroši pre nego što stignu do punjača. 

Hajde da ne dužimo više. Vreme je da vas upoznamo sa elektičnim automobilima sa najvećim dometom. 

Tesla Model S – 622 km

Tesla Model S je brza, luksuzna i prostrana limuzina na električni pogon. Još od kada je izašao u prodaju, sada već davne 2012. godine, Model S je promenio način na koji ljudi gledaju na električne automobile. Uz oštro rukovanje i ubrzanje, model S može dostići domet od 622 kilometara, zato je i prvi na listi “električni automobili sa najvećim dometom”.

Iako veterani automobilske industrije sustižu kompaniju Tesla, ona ostaje (za sada) električni automobil koji ima najveći domet i najveću mrežu za brzo punjenje. Ponuđena je i još brža verzija performansi, ali njen domet je delimično niži – 590 km. 

Tesla Model X Long Range Plus – 597 km

Model X je terenac iz Tesline linije i koristi istu šasiju, bateriju i elektromotore kao Model S. 

Model X takođe ima funkciju Autopilot i ima pristup mreži Supercharger za brzo punjenje. Dodatna težina X modela dovodi do pada dometa u odnosu na S – najveći domet ovog modela nakon punjenja je 597 kilometara. I pored pada dometa, ne može da se izostavi sa liste “električni auomobili sa najvećim dometom”.

Tesla Model 3 Long Range – 568 km

Kada govorimo o tome koji su elektični automobili sa najvećim dometom, ne možemo da izuzmeno Tesla Model 3 Long Range. Tri godine nakon otkrivanja ovog modela, desilo se čudo te je napokon počeo da se prodaje. Cena nije zanemarljiva, ali pogodnosti koje ovaj model nudi i te kako su višestruke. 

Model 3 uklanja iza menjača displej  i na njegovo mesto stavlja satelitsku navigaciju i kontrolu brisača, koja se obavlja preko ekrana osetljivog na dodir. Ovaj model električnog automobila nudi domet od 568 kilometara. Udobno, brzo i daleko… Savršeno za svakoga! 

Tesla Model Y Long Range – 524 km

Sa istom platformom i pogonskim sklopom kao i Model 3, i Model Y nudi pregršt mogućnosti. 

Dovoljno snage, odlične performanse, udobnost, lakoća upravljanja i savršeno ubrzanje ovaj model stavljaju na tron električnih automobila. Maksimalni domet ovog modela je 524 kilometara nakon punjenja. 

Ford Mustang Mach-E – 490 km

Novi model Fordovog električnog automobila konačno je premašio 480 km dometa! Ford Mustang Mach-E može se pohvaliti dometom od 490 km, navodi EPA (Agencija za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Država).

Impresivna snaga i odlična tehnologija u kombinaciji sa dobrim dometom nadomestile su sitne nedostatke, poput povremenih kvarova.  

Kia e-Niro – 453 km

Kia možda po nekima zaostaje za drugim modelima, ali njena cena je čini izuzetno vrednim modelom elektičnog automobila na koji treba obratiti pažnju. Ona je i više nego dobar izbor jer ima i sedmogodišnju garanciju ali i domet od 453 km.  

Chevrolet Bolt EV – 416 km

Chevrolet Bolt EV je dokaz da ne morate da ispraznite bankovni račun da biste kupili električni automobil koji pruža veliki domet! Prema proceni Agencije za zaštitu životne sredine, ovaj model automobila prelazi 416 km nakon punjenja. Pored svih dobrih karakteristika, Chevy Bolt EV ima ogroman gepek pogodan za sve! Loše strane uključuju sivu kabinu sa jeftinim materijalima za automobil u ovom cenovnom rangu. I pored određenih mana, to što se nalazi na listi “električni automobili sa najvećim dometom” čini da sve loše stvari padnu u vodu.

Hyundai Kona Electric – 415 km

Električni automobili sa najvećim dometom – Hyundai Kona Electric jedan je od njih! Kona Electric je udoban, tih i nudi više prostora! Trenutno ga nije moguće kupiti svuda u svetu, ali će se to vrlo brzo promeniti. Najveći domet koji ovaj model električnog automobila može da dostigne je 415 km.  

Volkswagen ID.4 – 402 km

Još jedna novost i još jedan potpuno električni terenac, Volkswagen ID.4! U početku će svi modeli ID.4 nuditi samo pogon na zadnje točkove, ali modeli sa pogonom na sva četiri točka će se pridružiti postavi tokom ove godine, kao i jeftiniji osnovni model.

Najveći domet ovog modela nakon punjenja je oko 402 km. 

Nissan Leaf e+ – 384 km

Nissan Leaf je u prodaji od 2010. godine. Druga generacija, Leaf e+ je stigla 2017. godine, a nedavno ažuriranje povećalo je snagu baterije. Kao rezultat, domet je sa 270 km porastao na 384 km!

Električni automobili sa najvećim dometom govore u prilog tome da će domet biti sve manja prepreka pri kupovini električnog automobila. Poboljšana infrastruktura, više stanica za punjenje kao i veća ponuda samih električnih automobila u Srbiji pokazuju nam da je interesovanje za električnim automobilima i kod nas zaživelo. Nadamo se da će se trend nastaviti.