Naslovna Automobili Polovni električni automobili – gde je najbolje kupiti ih?

Polovni električni automobili – gde je najbolje kupiti ih?

1446
0

Polovni električni automobili su od samog početka predstavljali nepoznati teren po kojem je retko ko želeo da hoda… Da li je to zato što su generalno električni automobili u Srbiji bili nepoznanica ili je interesovanje za polovnim električnim automobilima bilo malo jer ih i nije bilo u Srbiji, ne znamo, ali znamo da je tokom 2019. godine ponuda na sajtu polovnih automobila imala samo jedan oglas i to je bio BMW i3 iz 2018. godine, koji je ni manje ni više služio kao test vozilo kompanije Delta Motors.

Kako se i odlučiti za polovni električni automobil kada ga nema u prodaji? Nikako, složićete se! Naravno, postojala je i varijanta uvoza polovnih električnih automobila ali čitav proces zahtevao je i zahteva i dalje dosta papirologije i ima opasnosti da na kraju nećete biti zadovoljni onim što ste kupili, pogotovo ako krenete nespremni u samostalnu kupovinu.

Polovni električni automobili – da li se situacija promenila?

S obzirom na to da proizvođači električnih automobila rapidno povećavaju proizvodnju u poslednjih nekoliko godina, broj polovnih električnih automobila se povećava neprestano. Trenutno, na sajtu Polovni automobili možete videti čak 36 primera polovnih automobila čija se cena kreće od 6.990 evra do čak 129.990 evra! Neki bi rekli, “za svačiji džep” a mi bismo dodali da su cene i dalje previsoke, pogotovo kada su u pitanju polovni električni automobili. Pa ipak, ukoliko pogledamo cene novih, jasno nam je da ovaj koji košta 6.990 evra može da se priušti!

Pitate se gde je najbolje kupiti polovne električne automobile? Krenite od ovoga…

Foto: Unsplash

Vrste električnih automobila

Prvo, odlučite tačno kakav električni automobil želite.

Postoje BV (električna vozila na baterije), koja većini vozača prva padaju na pamet kada razmišljaju uopšteno o električnim automobilima. Koristeći bateriju za napajanje elektromotora, ovi automobili rade isključivo na električnu energiju. Kao rezultat toga, pitanje dometa može biti glavni faktor zbog kojeg pojedini odustaju od kupovine polovnih električnih automobila jer se brinu da će na putu ostati bez energije, jer poznato je da se domet tokom godina smanjuje.

Slede PHEV (plug-in hibridna električna vozila), koja kombinuju tradicionalni ICE (motor sa unutrašnjim sagorevanjem) sa elektromotorom i manjom baterijom. Za većinu kratkih putovanja, električni motor može izdržati napor.

Međutim, kada se baterije isprazne, možete se prebaciti na korišćenje benzina ili dizela.

Na vama je da odlučite šta vam odgovara kao i da li polovni električni automobili mogu da zadovolje sve vaše kriterijume!

A gde je najbolje kupiti polovne električne automobile?

Sa sve većim brojem električnih vozila na putevima kao i povećanim interesovanjem potrošača, ponuda i potražnja za polovnim električnim automobilima nikada nije bila veća. Što dalje implicira da kupovina polovnih električnih autmobila nikada nije bila lakša. Međutim, kako znati šta je najbolje, odnosno, gde je najbolje kupiti polovni električni automobil?

Za većinu je najbolji i najlakši put da stignu do polovnog električnog automobila preko sajta koji se bavi prodajom svih automobila. U našem slučaju, dovoljno je samo da ukucate ime sajta i izvršite pretragu prema kriterijumima koji vama odgovaraju.

Foto: Unsplash

S druge strane, postoje i osobe koje se bave isključivo prodajom električnih automobila. Uključeni su u sve i dobro se razumeju u sve prednosti i mane, te će vam možda najbolje objasniti šta bi vam odgovaralo.

Polovni električni automobili se mogu i uvesti. Uvoz istih je isti kao i kada uvozite standardne automobile. Samo vodite računa o cenama. Naime, cena polovnih elektrilnih automobila koje uvozite iz inostranstva zavisi od dosta faktora. Za sve dodatne detalje oko uvoza možete se informisati u bilo kojoj agenciji koja se bavi uvozom. Dobro promislite pre nego što krenete u ovu avanturu, jer vas i najmanja greška može skupo koštati.

Iz svega navedenog, jasno vam je da je najbolje kupiti polovni električni automobil u svojoj zemlji, od prvog vlasnika. U ovom slučaju, imaćete prilike da na licu mesta proverite sve što je potrebno i sve što vas interesuje. A možda ćete uspeti i da se dogovorite oko cene. Nikad se ne zna!