Naslovna Automobili Zanimljivosti o električnim automobilima

Zanimljivosti o električnim automobilima

1178
0

Kako rade električni automobili, koji je njihov domet, koliko košta održavanje električnih automobila, gde se sve nalaze stanice za punjenje, da li i koliko električni automobili utiču na životnu sredinu… Ovo su najčešće postavljena pitanja o električnim automobilima! S obzirom na to da se o električnim automobilima sve više priča i piše, nije na odmet saznati i nekoliko zanimljivosti o električnim automobilima u koje možda niste upućeni! 

Zanimljivosti o električnim automobilima – činjenice bez kojih se ne može

U želji da vam što bolje prikažemo evoluciju električnih automobila, sakupili smo nekoliko zanimljivosti o njima, u nadi da ćete što bolje razumeti sam proces nastanka, kao i njihovu namenu, koja je od samog početka bila jasna – očuvanje životne sredine! U nastavku saznajte najzanimljivije stvari vezane za električne automobile.

1. Koncept i namena električnih automobila nije novina

Iako se na električne automobile gleda kao na produkt koji je iz novijeg vremena, oni zapravo nisu novina. Prvi električni automobil napravio je Tomas Parker, davne 1884. godine. Parker je bio odgovoran za uvođenje niza inovacija u Veliku Britaniju, uključujući elektrifikaciju londonske podzemne železnice, kao i rad na električnim tramvajskim putevima za brojne gradove. Do 1897. godine flota električnih taksija koristila se i u Londonu. 

Parker je razvio vozilo sa namerom da isto bude alternativa vozilima koja sagorevaju ugalj i naftu, jer je znao koliko ista imaju negativan uticaj na planetu. Prema podacima, veruje se da je električno vozilo koje je Parker osmislio bilo prvo koje je imalo potencijala za masovnu proizvodnju. 

Poboljšanja benzinske i dizel tehnologije označila su kraj popularnosti električnih automobila koja je oživljena tek u poslednjoj deceniji. 

2. Električni automobili više ne “ćute”

Donedavno jedan od velikih benefita vožnje električnog automobila bio je taj što je ista pružala mir i tišinu prilikom vožnje. Međutim, od jula 2019. godine novo pravilo koje je uvela EU značilo je da svi novi električni i hibridni automobili zakonski moraju da ispuštaju veštačku buku kako bi ih biciklisti i pešaci čuli. Srećom, buka je na spoljnoj strani automobila, tako da je unutra vozačima i dalje lepo i tiho.

3. Na tržištu postoji više od 125 različitih električnih vozila

Još 2011. godine bilo je dostupno samo devet glavnih električnih automobila koji pokrivaju četiri stila karoserije – gradski, mali porodični automobili, mali kombiji i sportski kupei. Trenutno stanje nam pokazuje da postoji više od 125 priklučnih automobila i kombija koji uključuju superminije, velike porodične automobile, hečbekove, karavan vozila, SUV-ove, izvršne modele i kombije srednje veličine.

Foto: Unsplah

4. Nissan LEAF je najpopularniji električni automobil

Kada već govorimo o tome koje zanimljivosti o električnim automobilima su ostavile utisak na nas, ne možemo da izostavimo činjenicu da je Nissan LEAF najpopularniji električni automobil na svetu. 

Prema podacima koje je kompanija Nissan objavila, vozači Nissan LEAF električnog automobila prešli ukupno 10 milijardi kilometara!

5. U Velikoj Britaniji se svakih devet minuta registruje novi električni automobil

Na kraju 2018. godine, podaci su pokazali da je tržište električnih vozila u Velikoj Britaniji poraslo sedmu godinu zaredom, za 19% – to je 59.700 novih priključnih električnih automobila registrovanih u Velikoj Britaniji, ili jedan na svakih devet minuta.

Ovaj trend je nastavio da raste i tokom naredne dve godine! 

6. Princ Čarls ima električni automobil

Princ Čarls je vlasnik električnog terenca marke Jaguar. Prema navodima izvora bliskih palati,  Čarls je instalirao i brzi punjač u svom domu! Zamislite, on nije jedini član kraljevske porodice koji je pokazao interesovanje za zelena vozila. Kada su se princ Hari i Megan Markl venčali u maju 2018. godine, na ceremoniju su stigli u električnom automobilu.

7. Električna vozila se koriste na Mesecu

Samo mala zabavna činjenica, ako niste znali, NASA-in Lunar rover radi na struju!

Foto: Unsplah

8. Električni automobil podređen ljubimcima

Kada ste pomislili na zanimljivosti o električnim automobilima, da li vam je pala na pamet ova? Naime, Tesla je predstavio novu funkciju predviđenu samo za kućne ljubimce, tačnije, za njihovo klađenje.

Nova i zanimljiva karakteristika Teslinih automobila je nedavno predstavljeni “dog mode”, dizajniran da održava automobil na odgovarajućoj temperaturi za sve kućne ljubimce koji su ostavljeni u vozilu. Ovaj mode takođe prikazuje poruku koja informiše prolaznike da je sve u redu i da se kućni ljubimac oseća ugodno.

9. Od Britanske kraljevske porodice do Holivuda

Od članova britanske monarhije do Holivuda i članova Formule 1, nema poznatog lica koje je odolelo električnim automobilima. Imena poznatih kao i šta voze, saznajte u nastavku! 

  • Kameron Dijaz – Tesla Model S.
  • Džastin Biber Justin Bieber – Fisker Karma
  • Pirs Brosnan – BMW I8
  • Ben Aflek – Lexus LS Hybrid
  • Luis Hamilton – Mercedes-AMG ONE
  • Robert Dauni Jr. – Audi E-Tron GT
  • Princ Hari i Megan Markl – Audi E-Tron 55
  • Džordž Kluni – Tango T600
  • Met Dejmon – Tesla Roadster

Da li su vas zanimljivosti o električnim automobilima iznenadile ili ste znali za neke od njih? Šta je na vas ostavilo najjači utisak? 

Pišite nam u komentarima o svojim utiscima kao i o predložima tema koje biste želeli da obrađujemo!