Naslovna Automobili Uticaj električnih automobila na zdravlje ljudi

Uticaj električnih automobila na zdravlje ljudi

982
0
uticaj elekričnih automobila na zdravlje ljudi
unsplash

Izduvni gasovi automobila ne samo da nemaju prijatan miris, već užasno utiču na naše zdravlje. Zagađenje automobila i kamiona nanosi ozbiljnu štetu javnom zdravlju i našoj klimi. Da li ste svesni činjenice da transportni sektor sada doprinosi većoj emisiji ugljen-dioksida nego proizvodnji električne energije. Transportno zagađenje ne samo da šteti starijim osobama, već i deci koja su naša budućnost! A kakav je uticaj električnih automobila na zdravlje ljudi? 

Uticaj električnih automobila na zdravlje ljudi – hoćemo li prodisati? 

Verovatno i sami znate da motori sa unutrašnjim sagorevanjem koji napajaju većinu našeg transporta sagorevaju fosilna goriva koja emituju ugljen-dioksid koji je gas sa efektom staklene bašte i koji je glavni uzrok globalnog zagrevanja i klimatske krize. Ovi motori proizvode zagađenje vazduha i čestice koje štete zdravlju svih. Jedan od najvećih uspeha elektrčnih automobile je taj što ne proizvodi izduvne gasove! 

Prebacivanjem automobila na električnu energiju možemo udvostručiti smanjenje ugljen-dioksida, istovremeno poboljšavajući kvalitet života u zajednicama koje su trenutno opterećene zagađenjem vazduha.

S obzirom na to da je glavni grad republike Srbije jedan od najzagađenijih na svetu, mi se iskreno nadam da će se broj korisnika električnih automobila povećati, pod uslovom da nam električna vozila budu pristupačnija. Za to će se, po svemu sudeći, pobrinuti i Vlada Republike Srbije koja je dala subvencije za kupovinu električnih automobila. 

Da li su električni automobili bolji za životnu sredinu?

Kada već govorimo o tome kakav je uticaj električnih automobila na zdravlje ljudi, moramo spomenuti i sledeće – glavna prednost električnih automobila je doprinos koji oni mogu dati poboljšanju kvaliteta vazduha u gradovima. Bez izduvne cevi, čisti električni automobili ne proizvode emisiju ugljen-dioksida tokom vožnje. Ovo znatno smanjuje zagađenje vazduha.

Pojednostavljeno, električni automobili nam daju čistije ulice što naše gradove čini boljim mestom za pešake i bicikliste. Za više od godinu dana, samo jedan električni automobil na putevima može uštedeti u proseku 1,5 miliona grama CO2. To je ekvivalentno četiri povratna leta iz Londona za Barselonu. Malo li je? I dalje se pitate kakav je uticaj električnih automobila na zdravlje ljudi?

Naime, prema gradonačelniku Londona, drumski transport čini oko polovine zagađenja vazduha u glavnom gradu. Nije ni čudo što vlada Velike Britanije i lokalni saveti žele da ubrzaju broj električnih automobila na putevima. Vlada Velike Britanije postavila je za cilj da prodaja automobila na benzin i dizel bude zabranjena do 2040. Vlada takođe želi da smanji emisiju ugljenika na nulu do 2050. godine, a električni automobili će u tome igrati veliku ulogu. 

Foto: unsplash

Štaviše, EV mogu takođe pomoći u zagađenju bukom, posebno u gradovima gde su brzine uglavnom niske. Kako su električni automobili daleko tiši od konvencionalnih vozila, vožnja na električni pogon stvara mirnije okruženje za sve nas.

Luksemburški institut za nauku i tehnologiju sastavio je sjajan alat koji će vam pomoći da uporedite ukupni uticaj na životnu sredinu električnih automobila i automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem (benzin). Glavni cilj je omogućiti korisnicima da shvate zašto, kako i u kojim slučajevima se elektro-mobilnost zapravo izvodi u skladu sa svojom zelenom, dobrom slikom.  

Kako proizvodnja električnih automobila utiče na životnu sredinu? 

Kada govorimo o tome kakav je uticaj električnih automobila na zdravlje ljudi, ne možemo da izostavimo kako proizvodnja električnih automobila utiče na životnu sredinu.

Izrada električnih automobila troši mnogo energije. Čak i nakon što se uzme u obzir proizvodnja baterija, električni automobili su i dalje bolja opcija. To je zbog smanjenja emisija stvorenih tokom životnog veka automobila.

Emisije stvorene tokom proizvodnje električnog automobila imaju tendenciju da budu veće od konvencionalnih automobila. To je zbog proizvodnje litijum-jonskih baterija koje su bitan deo električnog automobila. Više od trećine emisije CO2 iz električnog automobila tokom celog života dolazi od energije koja se koristi za izradu samog automobila. Kako tehnologija napreduje, ovo se menja nabolje. 

Ponovna upotreba i reciklaža baterija takođe je rastuće tržište. Istraživanje upotrebe polovnih baterija istražuje načine ponovne upotrebe baterija u novim tehnologijama poput skladištenja električne energije. Jednog dana svi bismo mogli imati baterije u svojim domovima koje bismo koristili za skladištenje sopstvene energije. Ovakve mogućnosti će smanjiti životni uticaj proizvodnje baterija na životnu sredinu. 

Šta je sa električnom energijom potrebnom za napajanje električnog automobila? 

Istraživanje Evropske agencije za energetiku pokazalo je da su, čak i sa proizvodnjom električne energije, emisije ugljenika u električnom automobilu za oko 17 – 30% niže od vožnje automobila na benzin ili dizel. Emisije iz proizvodnje električne energije takođe se dramatično poboljšavaju kada se koristi električna energija sa malim ugljenikom.

To su dobre vesti za sve one koji vode računa o svom zdravlju ali i o životnoj sredni. U nekim zemljama se proizvodi više električne energije sa niskim emisijama ugljenika.

Da li su hibridni automobili jednako dobri za životnu sredinu?

Priključni hibridi kombinuju električni motor sa tradicionalnim motorom na gorivo i proizvode neke emisije tokom vožnje.

Dobre karakteristike hibrida zavise od toga koliko se vozi na električni pogon kao i od načina punjenja vozila. Zbog toga je važno da hibridni vozači razmotre kako se stvara njihova električna energija. Ukoliko vozači izaberu oblik obnovljive energije, daće svoj doprinos smanjenju emisija.

Sve ovo pokazuje da električna vozila imaju veliku ulogu u smanjenju transportnih emisija i da su glavni faktor u čišćenju vazduha koji udišemo.

Nakon što ste saznali kakav je i koliki uticaj električnih automobila na zdravlje ljudi, da li ste spremni da pomognete sebi ali i našoj planeti?