Naslovna Vesti Cena proizvodnje električnog automobila čak 50% SKUPLJA od proizvodnje benzinaca!

Cena proizvodnje električnog automobila čak 50% SKUPLJA od proizvodnje benzinaca!

316
0

Drugi po veličini evropski koncern, Stellantis, trenutno u svom asortimanu ima čak 19 električnih vozila i, iako će nastaviti da ih lansira još više, izvršni direktor grupe, Karlos Tavares, priznaje da izrada EV i dalje košta znatno više od proizvodnje vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

U razgovaru sa investitorima o finansijskim rezultatima kompanije u drugoj polovini i celoj 2021. godini, Tavares je primetio da je grupacija ostvarila dobru prodaju električnih vozila zahvaljujući raznim podsticajima, ali i velike prihode s obzirom na visoke cene svojih električnih modela. Štaviše, Stellantis je nakon uspešne godine nagradio svoje zaposlene u SAD (koji su članovi sindikata) bonusom u iznosu 14.670 dolara.

Tavares je na istom događaju govorio i o ceni proizvodnje EV, iznevši podatak da Stellantis na izradu električnog vozila potroši 40-50% više sredstava nego za proizvodnju automobila sa SUS motorom. Iako kompanija svoje električne modele prodaje po znatno višim cenama od ekvivalentnih SUS vozila, jasno je da ne može sav višak proizvodnih troškova da svali na kupce, niti ih može apsorbovati sam proizvođač automobila.

Tavares je rekao da je stoga važan korak da Stellantis smanji svoje interne troškove i da kroz pregovore sa svojim dobavljačima smanji nabavnu cenu komponenti za EV.

Grupaciji ide u prilog i efikasnost u proizvodnju, prenosi Motor Trend. Tavares tvrdi da je Stellantis 30% efikasniji od većine konkurencije. O tome svedoči činjenica da je grupacija imala odličnu finansijsku 2021. godinu uprkos tome što je izradila samo 6 miliona od 8 miliona vozila koliko ima kapacitet da proizvede.

Stellantis će nastaviti da razvila i lansira mnoštvo novih električnih modela u narednim godinama, u nastojanju da svih 14 brendova grupacije u potpunosti pređu na proizvodnju električnih automobila. Na primer, Alfa Romeo, koji je nedavno predstavio svoj prvi elektrifikovani model – Tonale plug-in hibrid, će biti potpuno električna marka nakon 2027. godine, a 2028. i Chrysler planira da krene istim putem.

Dodge takođe priprema svoj prvi električni automobil za 2024. godinu, dok se istovremeno razvijaju električne verzije Maseratija GranTurismo i MC20, a novi EV iz Citroena, Fiata, Opela i Peugeota ​​su takođe u procesu izrade.

Izvor: B92.net