Naslovna Vesti Električni XPeng nam stiže u još dve evropske zemlje!

Električni XPeng nam stiže u još dve evropske zemlje!

299
0
https://commons.wikimedia.org/wiki/Anonymousfox36
https://commons.wikimedia.org/wiki/Anonymousfox36

Kineska startap auto-kompanija XPeng postigla je sporazum o maloprodaji svojih električnih vozila sa kompanijom Emil Frey Nederland NV prema kome će ta firma biti zadužena za razvoj prodajne i servisne mreže kompanije u Holandiji.

Kako se navodi, Emil Frey je jedna od najvećih evropskih kompanija za maloprodaju automobila i omogućiće kupcima kineskih električnih automobila pristup svojoj servisnoj i distributivnoj mreži. U martu će biti otvorena nova maloprodajna prodavnica u tržnom centru Westfield u blizini Haga, saznaje Carscoops.

U Švedskoj, XPeng je postigao sporazum o maloprodajnoj saradnji sa kompanijom Bilia, najvećim dilerom i distributerom automobila u zemlji koji već upravlja mrežom od 58 prodajnih i 66 servisnih centara. Vozila kineskog proizvođača će biti dostupna u Bilia prodajnim salonima i servisirana u centrima u Stokholmu, Geteborgu i Malmeu. XPeng takođe otvara svoj prvi maloprodajni centar u Švedskoj ove nedelje.

XPeng planira da nastavi da širi svoje prisustvo u Evropi kombinacijom samostalnih maloprodajnih objekata, zajedno sa maloprodajnim i uslužnim mrežama koje nude partneri, poput onih u Holandiji i Švedskoj.

Ovaj proizvođač automobila se najpre pojavio na Starom kontinentu u Norveškoj, zemlji koja je svetski lider kada je u pitanju tranzicija ka električnim vozilima. Pored širenja svojih delatnosti na Švedsku i Holandiju, XPeng počinje da gradi svoju marketinšku i prodajnu mrežu i u Danskoj.

Xpeng je jedna od nekoliko stotina kineskih startap kompanija za proizvodnju električnih automobila, ali i samo jedna od tek nekoliko koje su već počele da proizvode i prodaju vozila na struju. Sredinom decembra 2018. počela je proizvodnja prvog modela, krosovera G3, koji je naredne godine stekao veliku popularnost na domaćem, kineskom tržištu, da bi 2020. stigao u Norvešku.

Xpeng ne krije da mu je uzor za pokretanje brenda električnih automobila bio upravo američki proizvođač Tesla. G3 je opremljen baterijom kapaciteta 66 kWh, što je dovoljno za autonomiju od 450 km, mereno prema WLTP standardu, a automobil je u stanju da ubrza iz stanja mirovanja do 100 km/h za 8,6 s.

Izvor: B92.net