Naslovna Vesti NEVEROVATNO: Rezervisano 1,5 miliona Tesla Cybertuck vozila!

NEVEROVATNO: Rezervisano 1,5 miliona Tesla Cybertuck vozila!

324
0

Tesla je prestao da prima narudžbine iz Evrope i Kine za električni kamionet Cybertruck.

Kada je Cybertruck predstavljen krajem 2019, samo tokom prve nedelje prikupljeno je 250.000 rezervacija. Potražnja za vozilom nije se zaustavila ni naredne godine, pa se broj popeo na 650.000 u junu 2020.

Kako je pisao Electrek, u maju 2021. je broj rezervacija premašio milion, a danas je gotovo dostigao 1,5 miliona, iako to u Tesli nisu zvanično potvrdili. Na taj način, američka kompanija ima dovoljno naručenih vozila za prve tri godine proizvodnje, a izvršni direktor Ilon Mask rekao je da će Tesla prestati da prima narudžbine iz Evrope i Kine.

Cybertruck će inače praviti u Teslinoj novoj Gigafabrici u Ostinu (Teksas), a knjiga narudžbina će i dalje biti otvorene za kupce iz Severne Amerike.

Cybertruck je predstavljen 2019. godine, ali je nakon brojnih odlaganja odlučeno da proizvodnja počne tek 2023. Evropski kupci najčešće dobijaju svoja vozila mnogo kasnije od kupaca iz Severne Amerike, pošto matična zemlja obično prva dobija isporuke. Pored toga, problemi sa homologacijom zbog specifičnog dizajna modela Cybertruck takođe će uticati na pomeranje datuma isporuke za evropske tržište.

Mask je ranije izjavio da bi za Evropu mogla biti napravljena manja verzija kamioneta sa nešto drugačijim dizajnom.

Izvor: B92.net