Naslovna Automobili Novi i pristupačniji modeli električnih automobila – i to je moguće!

Novi i pristupačniji modeli električnih automobila – i to je moguće!

770
0

Kako prodaja električnih vozila nastavlja da raste širom sveta, sve više potrošača postaje znatiželjno o ​​mogućnostima koje postoje. Naravno, svi su čuli za Teslu ali imkupovina jednog ovakvog električnog automobila deluje kao san! Međutim, možda uz našu pomoć možete da razmitrite kupovinu jeftinijeg električnog automobila? Zašto da ne!

Da li su električna vozila skuplja od benzinaca?

Možemo da razgovaramo ceo dan o ovoj temi, a da ne budemo sigurni u odgovor, jer, kratak odgovor bi bio ne, ali i da .

Postoji mnogo faktora koji doprinose formiranju cena električnih vozila na trenutnom globalnom tržištu. Lanci snabdevanja, dodatne funkcije i ukupni troškovi proizvodnje mogu igrati veliku ulogu u određivanju cene.

Trenutno, jedan od najznačajnijih faktora u ceni električnih vozila je cena baterija. Baterije su od vitalnog značaja za dugovečnost i performanse svakog električnog vozila, ali su skupe.

Nova dostignuća po pitanju baterija za električne automobile mogu nam dati naznake da će jednog dana električna vozila biti jeftinija ili da će bar cena proizvodnje pasti.

Naime, trenutna industrija električnih vozila se u velikoj meri oslanja na ćelije litijum-jonskih baterija koje prikuplja i proizvodi odabrana grupa proizvođača, na primer u Kini . Cena uvoza više resursa i delova iz inostranstva takođe doprinosi ukupnoj ceni koju proizvođač automobila mora razmotriti pri naplati kako bi ostvario održiv profit.

Sasvim je jasno da ćete naći vozilo sa unutrašnjim sagorevanjem koje je jeftinije i od najjeftinijeg električnog automobila, ali šta kada vaše srce želi automobil koji je električni?

S druge strane, samo u poslednjoj deceniji električna vozila su prešla dug put i postoji mnogo električnih automobila koji nisu samo jeftiniji od svojih ICE kolega, već su i tehnološki napredniji. Zašto se ne bismo pozabavili njima?

Najjeftinija električna vozila – noviteti

Termin “pristupačno“ je donekle subjektivan. Svako finansijsko stanje je različito i sa sigurnošću se može reći da se većina nas neće u skorije vreme truditi da kupi novi automobil Rimac Nevera.

Mnogi od popularnih električnih automobila koji su dostupni danas koštaju preko 50.000 dolara – neki čak i preko 100.000 dolara. Ovo je zaista ogromna cifra za većinu nas, stoga smo odlučili da posvetimo pažnju električnim automobilima čija osnovna cena ne prezali 45.000 dolara, iako znamo da je i ova cifra velika. Ali, odnekud se mora krenuti.

Nissan LEAF S

Od kada je debitovao 2010. godine (da, to je bilo i pre Teslinog modela S), LEAF je nekoliko godina držao uzde kao najprodavaniji električni plug-in EV, sve dok se nije pojavio Tesla Model 3 .

Dovoljno smešno, međutim, Nissan tek treba da isporuči drugi EV električnim masama, mada ima još jedan na pomolu u svojoj nadolazećoj Ariji .

Ova verzija LEAF-a od 40 kWh može se kupiti za 27.400 dolara, što ga čini jednim od najjeftinijih električnih vozila dostupnih u SAD -u.

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/Kazyakuruma

Chevy Bolt EV 1LT


Sledeći na listi je Chevy Bolt EV. Chevrolet Bolt je debitovao 2016. godine kao usamljena ponuda EV -a od GM -a. Od tada je ovaj proizvođač automobila takođe predstavio Bolt EUV, ali to je sve do sada.

S obzirom na to, GM ima nekoliko električnih vozila u pripremi, uključujući potpuno električni Hummer. Za sada, međutim, vladavinu električnih vozila trenutno drži samo Bolt, koji se suočio sa nekoliko zabrinjavajućih situacija.

Naime, nakon dvanaest prijavljenih požara i tri povrede usled neispravnih baterija, GM je opozvao sve modele Bolt EV i EUV od 2017-2022 kako bi njihovi baterijski moduli bili zamenjeni.

Nedavno je Chevy privremeno obustavio svu proizvodnju i prodaju Bolt EV i EUV sve dok se nije uverio da dobavljač baterija LG može da obezbedi baterije “bez grešaka“ .

Prodaja je od tada nastavljena a svi oni koji jedva čekaju nov model mogu očekivati da će Bolt EV 1LT i dalje imati svoju preporučenu cenu od 31.000 dolara bez poreza i taksi.

ElectraMeccanica SOLO

Naše sledeće vozilo koje će se predstaviti kao jedna od najjeftinijih opcija je malo nekonvencionalnije, ali je ipak impresivano.

SOLO je električni motor na tri točka iz kompanije ElectraMeccanica, dizajnera i proizvođača električnih vozila sa sedištem u Vankuveru.

Glavno vozilo kompanije je SOLO, ekološki prihvatljivo električno vozilo dizajnirano za kratka putovanje (na posao i zaisporuku).

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/Jennaemv

Ovaj EV na tri točka u početku može izgledati pomalo čudno, ali znajte da ima domet od 160 km i razvija brzinu od 80 km/h.

Osim što je manji i kompaktniji SOLO se u većini država kvalifikuje kao motocikl. Ovo generalno znači niže troškove za registraciju i osiguranje.

Iako nema četiri točka, SOLO se definitivno kvalifikuje kao jedno od najjeftinijih električnih vozila na našoj listi.

Prvi SOLO električni automobili počeli su da se isporučuju kupcima u oktobru. Trenutno je dostupan po ceni od 18.500 dolara.