Naslovna Vesti Počela proizvodnja novog električnog Volva: C40 Recharge zablistaće u punom sjaju!

Počela proizvodnja novog električnog Volva: C40 Recharge zablistaće u punom sjaju!

683
0
https://commons.wikimedia.org/wiki/Herranderssvensson
https://commons.wikimedia.org/wiki/Herranderssvensson

Volvo je u Gent fabrici u Belgiji i zvanično počeo sa serijskom proizvodnjom svog novog električnog modela C40 Recharge.

C40 Recharge bi ukratko mogao da se opiše kao crossover-coupe verzija električnog XC40. Premijera ovog modela se ranije ove godine inače poklopila sa najavom Volvoa da će do 2030. godine preći na proizvodnju samo električnih vozila.

Baziran na CMA mehaničkoj platformi, C40 Recharge je prvi Volvo napravljen da koristi isključivo elektromotor kao pogonski sistem.

Jedini električni model do sada je bio XC40 Recharge, ali on je prvenstveno napravljen kao vozilo sa SUS motorom, a verzija na struju je usledila kasnije.

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/Herranderssvensson

C40 Recharge se u odnosu na XC40 pre svega razlikuje po nešto nižoj liniji krova i izmenjenom zadnjem delu. Takođe, manjih izmena ima i na prednjem delu, sa doteranim branikom i novim svetlima koja odlikuje i “pixel tehnologija.”

C40 Recharge je od XC40 niži za skoro 7 cm, dok su dužina i širina blago povećani. Treba napomenuti i da je prostor za glave putnika pozadi manji za 4 cm.


Automobil je dugačak 4431 mm, širok 2035 mm (sa retrovizorima), visok 1582 mm, a međuosovinsko rastojanje iznosi 2702 mm.

Za pogon se brinu elektromotori sa ukupno 300 kW/408KS i 660 Nm, a tu su i baterije od 78 kWh i pogon na sva četiri točka. Sa jednim punjenjem baterija domet iznosi 420 km (po WLTP ciklusu), dok je na brzom punjaču za oko 40 minuta moguće napuniti do 80% kapaciteta baterija.

Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 4,9 sekundi, a najveća brzina je el. ograničena na 180 km/h.

S obzirom na to da je proizvodnja ovog električnog automobila i zvanično počela, uskoro ćemo imati prilike i da ga vidimo “na delu”.