Naslovna Vesti Postaju li leteći automobili stvarnost: Kineski Xpeng najavio revoluciju!

Postaju li leteći automobili stvarnost: Kineski Xpeng najavio revoluciju!

662
0
xpeng
xpeng

Južnokorejska kompanija Hyundai procenjuje da će leteći automobili postati stvarnost pre kraja decenije, ali kineski brend Xpeng to pokušava da učini čak i ranije.

Xpeng je predstavio leteći automobil koji će na tržište plasirati njegova filijala HT Aero, koja je fokusirana ekskluzivno na Urban Air Mobilty (UAM), odnosno urbanu vazdušnu mobilnost te je do sada obavila više od 15.000 test letova različitim prototipovima letećih dronova i automobila.

Najnoviji prototip još uvek nema ime, ali u Xpengu očekuje da će proizvodnja početi već 2024. godine. Električno vozilo ima slične proporcije kao i standardni automobil, ali poseduje sklopive propelere koji se mogu “sakriti” u karoseriju kada se automobil kreće na tlu.

Foto: Xpeng

Ipak, koncept ima i mana. Pre svega, propeleri izgledaju teški, a to neće uticati pozitivno na domet. Čak i da su napravljeni od laganog materijala poput ugljeničnih vlakana, problem u tom slučaju postaju troškovi.

Kompanija Tesla takođe u planovima ima leteći automobil, a direktor kompanije Elon Musk je još 2019. godine najavio da će Roadster moći da leti. Od tada nije bilo nikakvih dokaza kojim bi potkrepio svoje tvrdnje, ali jedno je sigurno, koja god kompanija bude prva, definitivno će privući mnogo pažnje.

Ostaje nada da će zakoni i sigurnosni protokoli napredovati brzo kao i tehnologija.

Izvor: Klix.ba