Naslovna Vesti RADUJTE SE: Električna vozila nove generacije puniće bateriju za šest minuta!

RADUJTE SE: Električna vozila nove generacije puniće bateriju za šest minuta!

546
0

Vodeći proizvođač nove tehnologije za električna vozila, britanski Voltempo, nedavno je predstavio sistem za brzo punjenje baterija za električna vozila koji može da isporuči 1.000 kW snage, odnosno 2,8 puta više od bilo kog uporedivog sistema za punjenje, to jest punjača.

Prva javna instalacija ove tehnološki unapređene verzije punjača počinje u martu, u engleskom gradu Birmingemu, prenosi portal Biznis.rs.

HyperCharging je dizajniran za budućnost i narednu generaciju električnih vozila moći će da napuni za samo šest minuta, piše Traffictehnologytoday.com. I to nije sve, moći će da istovremeno puni 24 vozila.

Za sve ljubitelje električnih automobila ovo je odlična vest koja će mnogo toga promeniti u auto-industriji. Naime, ova tehnologija će olakšati prelazak sa masovnog tržišta klasičnih automobila na e-vozila, što će ujedno doprineti manjoj emisiji ugljenika.

HyperCharging je dizjaniran za potrebe raznih stanica, kao i voznih parkova, pogodan je za automobile, kombije, kamione i autobuse. Punjenje se može izvršiti iz više izvora, na primer kombinovanjem električne mreže sa lokalnim izvorima zelene energije, kao što je solarna, i korišćenjem baterije za skladištenje energije.

Ovaj revolucionarni zaokret u brzini punjenja e-vozila omogućiće benzinskim stanicama širom sveta da postanu glavna mesta za punjenje. HyperCharging sistem se može instalirati bilo gde – posebno na lokacijama gde je potrebno napuniti više vozila istovremeno.

Modularni sistem ove tehnologije omogućava da se instalira 70 odsto brže od drugih sistema za punjenje – za nekoliko sati ili dana, a ne meseci. Troškovi instalacije su obično 30 odsto niži, zbog Voltempovog patentiranog dizajna centralizovanog punjenja.

Izvršni direktor Voltempa je rekao da će novi sistem brzog punjenja omogućiti e-vozilima da se znatno manje zadržavaju na mestima predviđenim za to, te da su ovom novom tehnologijom pokazali da će u budućnosti ovoj vrsti vozila biti potrebno isto vremena da se napune potrebnom energijom kao što je to danas potrebno vozilima na benzin ili dizel gorivo.

S obzirom na to da će se baterije puniti sve brže, pitanje koje se nameće je koliki će im biti vek trajanja.

Naime, vek trajanja baterije zavisi od načina na koji je punimo. Što češće punimo na “brzim” punjačima, to je njen rok trajanja kraći. A koliku kilometražu će vozilo moći da pređe, to zavisi od vozača – pisao je Autoblog.rs

“Baterija ne može odmah da se napuni ako je zagrejana, i na to se mora sačekati, tako da je punjenje baterije električnog vozila i dalje jedan sporiji proces, mnogo sporiji od točenja goriva“, rekao je direktor firme Salmont u Beogradu, Petar Džingalašević.

Unapređenje novih tehnologija će to svakako promeniti, jer od punjenja baterija u trajanju od nekoliko sati došli smo na korak da se ona napuni za šest minuta.

Izvor: Biznis.rs/Autoblog.rs