Naslovna Automobili Da li je prerano za masovni prelazak na električne automobile?

Da li je prerano za masovni prelazak na električne automobile?

316
0

Model T iz 1908.godine bio je jedan od prvih automobila koji je bio dostupan svima. Vlasništvo automobila nastavilo je da raste do tačke u kojoj su automobili postali glavna stvar bez koje se ne može, toliko da je do 21. veka u Sjedinjenim Američkim Državama bilo više vozila nego ljudi sa vozačkim dozvolama. Dakle, skoro vek kasnije, tržište automobila je postalo prezasićeno i broj vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem počeo je da opada po prvi put. Tokom ovog pada, pojavile su se održive alternative – električna vozila.

Međutim, električna vozila na baterije (EV), koja su glavni konkurenti motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, teško da su osnovna stavka u 2022. godini.

Većina velikih proizvođača automobila najavila je planove za elektrifikaciju svojih voznih parkova. Ne samo da neke automobilske kompanije prelaze na potpuno električne automobile, već postoji i sve veći broj novoosnovanih kompanija koje proizvode isključivo električna vozila. Na međunarodnom nivou, zemlje nude gotovinske popuste i poreske bonuse za potrošače i korisnike električnih vozila.

Značajna ulaganja podržavaju ova obećanja. Na primer, jedan guverner je predložio da se u narednih šest godina uključi ulaganje od 10 milijardi dolara u električna vozila. Jedan veliki proizvođač automobila će uložiti 7 milijardi dolara u EV projekte. Očekuje se da će čak i partneri iz alijanse objaviti planove za ulaganje od preko 23 milijarde dolara u zajednički razvoj električnih vozila, sa ciljem da ponude više od 30 novih električnih vozila do kraja decenije. Pa ipak, čini se da je najavljeni potpuni prelazak na električna vozila gotovo nemoguć u datom roku.

Herbert Diess direktor VW priznaje da je prerano za masovnu elektrifikaciju u automobilskoj industriji.

Prelaz na potpuno električnu mobilnost neće se dogoditi preko noći. Postoje pokušaji svih uključenih strana – proizvođača automobila, vlada, energetskih kompanija, klimatskih organizacija i potrošača – da ubrzaju proces, ali mnogi faktori diktiraju daleko sporiji tempo od očekivanog.

Čak i najveći igrači u automobilskoj industriji priznaju da nije sve baš onako kako izgleda i kako je zamišljeno i da se svakodnevno problemi samo gomilaju, pišu Vrele Gume.

Izvršni direktor Volkswagen grupe Herbert Diess je objasnio da problem nije povezan sa potražnjom kupaca jer je ona sve veća i veća, već sa proizvodnjom električne energije i infrastrukturom koja podržava proizvodnju i rad EV. Oba ova procesa zaostaju za brzinom kojom se trenutno razvijaju vozila sa nultim emisijama.

Globalna energetska kriza koja je već počela, samo još više otežava ovaj proces potpune elektrifikacije. I pre krize je bilo jasno da električna energija, njena proizvodnja a posebno distribucija koja je još na tehnološkom principu koji je postavio Nikola Tesla trenutno a i u doglednoj budućnosti ne može da pokrije više od par procenata učešća električnih automobila i globalnom broju vozila koja se kreću putevima.

Ukoliko želimo potpunu električnu mobilnost, ona podrazumeva i paralelan razvoj energetike, što je sada daleko od potrebnog.