Naslovna Punjači Da li se naplaćuje punjenje električnih automobila u Srbiji?

Da li se naplaćuje punjenje električnih automobila u Srbiji?

2699
0
https://commons.wikimedia.org/wiki/Mauricio.anon
https://commons.wikimedia.org/wiki/Mauricio.anon

Budućnost drumskog prevoza zahteva promenu! Bolje korišćenje resursa i ideja o održivosti doprinela je tome da električni automobili postanu stvarnost! 

Kako ova stvarnost postaje očiglednija, sve smo sigurniji da će električna vozila zavladati svetom, ali, pre nego što se i upustimo u razmišljanje o kupovini električnog vozila koje će ispuniti sva naša očekivanja, pitamo se da li se naplaćuje punjenje električnih automobila u Srbiji?

Pored cene, dometa, rešenja pitanja punjenja, naravno da je i ova stavka jedna od presudnih. Ukoliko ste imali prilike da istražujete o električnim automobilima, do sada ste shvatili da se u većini zemalja u svetu punjenje električnih automobila naplaćuje, međutim, da li je takav slučaj i u našoj zemlji? 

Da li se naplaćuje punjenje električnih automobila u Srbiji – pitanje koje svi postavljaju

Električna vozila postaju sve vidljivija na evropskim putevima, zahvaljujući ulaganjima novih proizvođača, tehnološki naprednijim i jeftinijim baterijama i većem nivou udobnosti potrošača.

Iako su električni automobili još uvek luksuz za većinu domaćeg stanovništa, svedoci smo toga da sve više viđamo električne automobile na putevima naše zemlje. 

I dok se pitamo gde naći punjače za električne automobile u našoj zemlji, pitamo se i da li se naplaćuje punjenje električnih automobila u Srbiji. Na radost svih nas, ali i stranaca koji prolaze kroz Srbiju, punjenje elekričnih automobila je u Srbiji još uvek besplatno! 

Iako je mreža javnih punjača u Srbiji još uvek mala, kao i broj električnih i hibridnih vozila, sa podsticajem Vlade Republike Srbije koja je dala subvencije za kupovinu istih, nada da će se trend kupovine EA povećati ne jenjava. Tome doprinosi i činjenica da je u Srbiji punjenje električnih automobila još uvek besplatno! 

Da li će se uvesti naplata punjenja električnih automobila? 

Kao što smo već naveli, punjenje je još uvek besplatno, međutim, u toku su pripreme za uvođenje naplaćivanja.  

Naime, kako je premijerka Ana Brnabić početkom 2021. godine navela, u planu je uvođenje naplate punjenja električnih automobila iz jednog prostog razloga – ostali vozači plaćaju gorivo, zašto ne bi i vozači električnih automobila radili isto. 

Donekle je i logična konstatacija premijerke, mada se sa istom većina vozača EA ne bi složila, jer, divno je kada svoj automobil možete voziti besplatno. 

Iako je pojedine ova vest o uviđenju naplate “uzdrmala” sa druge strane, po navodima Puteva Srbije, za 13% će biti smanjena putarina za hibridna i električna vozila. 

Negde se oduzme, negde se doda i čini se da su svi zadovoljni. Međutim, do stupanja na snagu, ovaj zakon će biti samo u planu, a vi nemojte da odustajete ukoliko ste odlučni u nameri da kupite električni automobil. Zašto? Bez obzira na to da li se naplaćuje punjenje električnih automobila u Srbiji ili ne, odluka za kupovinu električnog vozila je jedna od boljih. 

Da li vas cena istih odvraća od kupovine? Znate, postoje povoljni električni automobili, koji bi uz pomoć subvencija koje daje država mogli da budu još povoljniji. 

Troškovi – najveća briga svih vozača

Ne iznenađuje činjenica da je broj stanica, odnosno punjača za električna vozila najveća briga vozača u Srbiji. Svaki treći vozač priznao je da tokom razmišljanja o kupovini EA, najviše i najčešće brine o tome. 

Iako se u poslednje vreme infrastruktura punjenja električnih automobila poboljšava, briga se ne smanjuje. 

Finansije su još jedan faktor koji vozačima stvara glavobolje. Većina je priznala da ne može da priušti kupovinu električnog automobila. Još kada se na osnovnu cenu dodaju i dodatni troškovi, ovo zaista izgleda kao nemoguća misija. 

Uz troškove vozila, dosta vozača odustaje od kupovine električnog automobila jer se plaši da je instaliranje kućnog punjenja preskupo, još kada se na sve navedeno doda i briga o dometu vozila kao i o brzini potrošnje baterije, kupovina električnog automobila zaista deluje kao noćna mora. Na kraju se čini da je odgovor na pitanje da li se naplaćuje punjenje električnih automobila u Srbiji gotovo nebitna stvar.

Ukoliko zanemarimo sve gore navedeno, ukoliko se oslobodimo strahova i rešimo da uplovimo u avanturu kupovine električnog automobla, shvatićemo da su prednosti električnih vozila jasne – očuvanje životne sredine, efikasnost troškova, veće pogodnosti, udobnost i bolje performanse. 

Da li se slažete sa nama?