Naslovna Automobili Da li se isplati kupiti električni automobil?

Da li se isplati kupiti električni automobil?

765
0
https://commons.wikimedia.org/wiki/JustAnotherCarDesigner
https://commons.wikimedia.org/wiki/JustAnotherCarDesigner

Električni automobili postaju sve popularniji! Tokom prve polovine 2020. godine desio se porast od čak 158,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Želja za vozilima koja čuvaju životnu sredinu i štede novac čini se da je porasla kod gotovo svih, što se ogleda u sve većoj potražnji ali i kupovni električnih automobila.

Da li se isplati kupiti električni automobil? Verujemo da će vam nakon ovog članka stvari biti mnogo jasnije! Zato hajde da pređemo na razrešavanje nedoumice vezane za električne automobile! 

Kupiti električni automobil – da ili ne?

Kupovina bilo kog automobila može biti zastrašujuća, još kada na sve te strahove dodate i činjenicu da razmišljate o kupovini električnog automobila, bukvalno vas zaboli glava. Međutim, nemojte sebi nabijati dodatnu tenziju jer samim tim što ste uopšte i pomisliti da li se isplati kupiti električni automobil, dali ste sebi potvrdan odgovor!

Kako cene benzina rastu a i mnogi vlasnici zaziru od dizela, nikada nije bilo bolje vreme za kupovinu električnog automobila. Nema sumnje da će vam električni automobili dugoročno uštedeti novac. U nastavku teksta smo pripremili sve informacije o električnim automobilima koje su bitne tokom donošenja odluke da li uopšte kupiti električni automobil. 

Koliko vrsta električnih automobila postoji?

Postoje tri različite vrste električnih automobila koja treba uzeti u obzir prilikom kupovine:

  • Električno vozilo na baterije (EV) – potpuno električni automobili koji u potpunosti rade na punjivim baterijama. Mogu se puniti kod kuće ili na posebnim punjačima.
  • Priključno hibridno električno vozilo (PHEV) – ova vozila pokreću dva motora, električni i motor sa ubrizgavanjem goriva.
  • Hibridno električno vozilo (HEV) – oni generišu sopstvenu električnu energiju pomoću sistema regenerativnog kočenja. Koriste naizmenično i punjive baterije ali i fosilno gorivo u zavisnosti od upotrebe.

Možete li uštedeti novac ukoliko se odlučite da kupite električno vozilo?

Odgovor na ovo pitanje je veliko da, ukoliko gledate stanje na duge staze! 

Kada kupite električni automobil, početni troškovi su visoki, ali vaše električno vozilo će vas na kraju koštati manje od vozila koje ide na benzin. 

Nije na odmet računati i činjenicu da vam Vlada Republike Srbije nudi subvencije, koje su tu kako bi vas podstakle na kupovinu električnog automobila. Novčani podsticaj smanjuje cenu EV za prodaju i ima za cilj smanjenje emisija i poboljšanje kvaliteta vazduha. Pored toga, baterija za kućno punjenje se obično postavlja besplatno kada kupite EV automobil.

Još jedna odlična stvar a vezana je za povoljnost električnih automobila je ta što je njihovo punjenje još uvek besplatno u našoj zemlji. A ukoliko pak imate mogućnosti, možete kupiti punjač koji će vas zauvek spasiti odlaska na benzinsku pumpu. Još uvek se pitate da li se isplati kupiti električni automobil? Hajde da razrešimo još neke nedoumice! 

Trajanje i domet električne baterije

Obično je jedna od najvećih briga potencijalnih kupaca trajanje električne baterije jer se mnogi plaše da će ostati bez iste nasred puta. Znate li da je većina baterija na bazi litijuma i da iste mogu trajati do 10 godina, pa i duže. 

Napredak tehnologije doprineo je tome da baterije pružaju više energije, veći domet ali i duži vek trajanja. Kada su u pitanju automobili koji idu na gorivo ili benzin, nakon kupovine ih vozite 5-7 godina. Baterija električnog automobila će premašiti ovaj rok, u to budite sigurni! 

BMW garantuje baterije za do 160.934 km i osam godina garancije za BMW i3. Nissan nudi petogodišnju garanciju koja pokriva bateriju i elektromotor, odnosno do 96.560 km za njihov Nissan Leaf. Renault Zoe garancija traje 160.934 km ili tri godine.

Pored brige o trajanju baterije, tu je i briga o dometu. Vrhunski EV modeli mogu putovati do približno 321.868 km sa jednim punjenjem, pa bi procena i planiranje vožnje trebalo da vam omoguće da iz svakog punjenja iskoristite maksimum. Međutim, važno je zapamtiti da domet može trpeti zbog loših vremenskih uslova, te stoga to uvek imajte na umu. 

Da li se isplati kupiti električni automobil – do kog zaključka ste došli?

Za većinu vozača odluka o kupovini električnog automobila zavisiće od načina na koji koristite automobil. Kratke gradske vožnje i dnevna putovanja sa redovnim mogućnostima punjenja čine kupovinu električnog automobila kao najbolji mogući izbor koji možete napraviti. 

Međutim, ako svakodnevno dugo putujete na posao ili redovno vozite autoputevima, moraćete da se uverite da električni automobil koji kupujete ima impresivne mogućnosti dometa ili je hibridno vozilo možda prikladnije za vas.

Pa da li se isplati kupiti električni automobil? Naš odgovor je DA! Samo se potrudite da isti uskladite sa vašim načinom i stilom života!