Naslovna Automobili Vodič za kupovinu električnog automobila – olakšajte sebi!

Vodič za kupovinu električnog automobila – olakšajte sebi!

614
0

Postoji mnogo elemenata koje morate uzeti u obzir kada kupujete električni automobil – trajanje baterije, specifikacije merene u kWh i druge stvari o kojima kupci benzinaca i dizelaša uopšte ne razmišljaju. Da bismo vam olakšali stvar, pripremili smo vodič za kupovinu električnog automobila u želji da vam olakšamo čitav proces. 

Na vama je samo da donesete odluku da li je električni automobil za vas ili ipak nije. Verujemo da ćete do iste lakše doći nakon što pročitate naš vodič za kupovinu električnog automobila! 

Vodič za kupovinu električnog automobila – šta morate znati

Za početak, osvrnućemo se na najvažnije stvari koje morate uzeti u obzir pre nego što krenete u kupovinu električnog automobila koji će vam odgovarati u svemu! 

1. Koje karakteristike automobil mora imati? Moderni električni automobili nude spoj nove i uzbudljive tehnologije, ali to dodatno košta. Zato uzimajte samo dodatke za koje znate da ćete ih koristiti. 

2. Znajte koliko vam je dometa potrebno: Baterije su skupe, pa se oslonite na domet koji ćete redovno koristiti.

3. Imate li gde da napunite EV? Da li možete da punite kod kuće ili ćete morati da koristite javne punjače? Neophodno je imati plan punjenja pre nego što kupite automobil.

4. Punjač za kuću može biti značajna investicija: Ukoliko imate mogućnosti, razmislite o tome da kupite isti.  

5. Upoznajte se sa razlikama između električnog automobila i priključnog hibrida i razmislite o tome koji više odgovara vašem budžetu ali i vašem potrebama.

6. Da li treba da kupite polovno električno vozilo? Polovna električna vozila koštaju manje, ali imaju određene mane. Dobro razmisliteda li je polovan električni automobil pametna investicija.  

Ovaj vodič za kupovinu električnog automobila predviđen je da vam olakša donošenje odluke. U nastavku se detaljno uputite u sve što će vam doneti bolji uvid u svet električnih automobila. 

Kako planirate da koristite svoj električni automobil?

Kao i svaki automobil, vaša glavna odluka mora biti zasnovana na onome što vam zaista treba. Trenutno je na tržištu veliki izbor električnih automobila, stoga imate više izbora u zavisnosti od vaših potreba i okolnosti.

Sportska pomoćna vozila (SUV) savršena su za porodice ili ljude koji prevoze velike i glomazne predmete, na primer.  Veličina SUV -a takođe znači da ima dovoljno prostora za udobnost putnika.

Primeri popularnih i dobrih električnih SUV-ova uključuju Tesla Model X, Tesla Model I, Ford Mustang Mach-E, VV ID.4

Limuzine su pogodnije za ljude koji žele automobil sportskog izgleda sa performansama koje odgovaraju ovakvim automobilima. Limuzine obično imaju bolje ubrzanje, veću brzinu i ostale performanse u poređenju sa drugim automobilima. Takođe imaju manju težinu od drugih vrsta električnih automobila, što vam pomaže da poboljšate ukupni domet i izvučete maksimum iz baterije. Sedan na primer ima luksuz, ali ima i prostor za teret i putnike.

Hečbekovi, poznati i kao kompaktni automobili, obično su među najjeftinijim električnim automobilima koje možete kupiti. Najprikladniji su za gradsku vožnju. Nedavni modeli takođe imaju mnogo veći domet, što ih čini privlačnijim putničkim automobilima. 

Popularni električni hečbekovi uključuju Nissan Leaf, BMV i3 i Mini Electric. Vodič za kupovinu električnog automobila nudi još nekoliko smernica na osnovu kojih lakše i brže možete doneti odluku. Odgovorite sebi na sledeća pitanja.

Koje karakteristike želite?

Vodič za kupovinu električnog automobila obuhvata i vaše želje, naravno. 

Prošlo je mnogo vremena otkad je automobil bio samo mašina za vožnju od tačke A do B. Ovih dana automobili su prepuni novih tehnologija i funkcija koje svima nama olakšavaju život. S obzirom na to, vi morate znati kakva tehnologija vas očekuje i da li je vredno ulagati u istu.

Povezivanje: Skoro svi električni automobili imaju neki oblik povezivanja u automobilu. Većina će podržavati Android Auto ili Apple CarPlay, koji vam omogućavaju da priključite telefon i koristite sve svoje uobičajene aplikacije i usluge na ekranu automobila na komandnoj tabli. Ovo je posebno korisno za navigaciju.  

Drugi, poput Tesle, imaju vrhunske usluge povezivanja koja radi uglavnom istu stvar, iako se ne oslanja na vaš telefon. Dobro razmislite šta vam je potrebno i ne “bacajte” novac na stvari koje možete obaviti i uz pomoć mobilnog telefona. 

Samostalna vožnja: Električni automobili poseduju fantastične funkcije a jedna od njih je i polu-autonomna vožnja. Na osnovnom nivou, ovi sistemi nisu ništa više od adaptivnog tempomata. Vi postavljate brzinu, a automobil “vidi“ automobile ispred, usporavajući i ubrzavajući u skladu sa stanjem na putu. U ostale funkcije spada i otkrivanje mrtvog ugla, kočnica u slučaju nužde i spoljne kamere. Ovo zaista nije loše imati. 

Foto: unsplash

Koji domet vam je potreban?

Svest o tome šta želite od auta je već pola završenog posla. Domet je jedna od bitnijih stavki prilikom kupovine električnog automobila. Koliko dometa vam je potrebno zavisi i od vaše vožnje.

Baterija je jedan od najskupljih delova električnog automobila, a što je veća baterija, cifra koju ćete dati za EV je veća. Bolji domet može biti koristan, pogotovo ako često idete na duža putovanja, ali ako je najčešće vaša vožnja po gradu, ne morate da uzimate na primer Tesla Model 3 koji ima veliki domet. 

Upamtite i da način na koji vozite dosta utiče na ukupni domet. 

Kupovina električnih automobila košta više ali njihovo održavanje je jeftinije 

Sviđalo vam se to ili ne, električna vozila su i dalje skupa. Srećom, čini se da se cena ipak postepeno smanjuje.

Na primer, Nissan je upravo smanjio cenu električnog automobila koji je planiran za 2022.godinu. Čak i Tesla, poznat po prodaji skupih vozila ima hečbek od 25.000 dolara koji je u izradi i čije je pojavljivanje na tržište predviđeno za 2023. godinu. 

Iako ćete u početku možda potrošiti više na kupovinu električnog automobila, iznos novca koji ćete morati da uložite u automobil tokom njegovog veka biće manji od onog koji biste uložili na benzinca ili dizelaša. 

Ne samo da je električna energija jeftinija več generalno električnim automobilima nije potrebno toliko održavanja. To je zato što EV nema toliko delova kao motor sa unutrašnjim sagorevanjem, što znači manje tačaka kvara i manje potrebe za redovnim održavanjem. 

Naravno, električna vozila nisu “oslobođena” troškova održavanja. Dakle, iako je manje održavanja, održavanje i dalje postoji! 

Gde ćete i kako puniti električni automobil 

Da biste kupili električno vozilo, nije vam nužno potreban kućni punjač, ali upamtite da baš on olakšava život vlasnicima električnih automobila. 

Prema istraživanju, cena instaliranja kućnih punjača iznosi između 1.000 i 2.500 dolara. Ukoliko vam mogućnosti i budžet dozvoljavaju, nije loše uložiti u kućni punjač. 

Imate i javne punjače koji su gotovo uvek dostupni ali da li su ti isti punjači blizu vašeg doma? Koliko će vam vremena otići na punjenje automobila na javnom punjaču? Ovo su pitanja na koja morate imati odgovor ukoliko razmišljate o kupovini električnog automobila. 

Foto: Unsplash

Uticaj vremena na bateriju i domet 

Ukoliko živite na području sa ekstremnim vremenskim uslovima, bilo vrućim ili hladnim, morate biti svesni toga da promene temperature mogu (i hoće) uticati na bateriju i ukupni domet električnih automobila.

Hladno vreme čini litijum-jonske baterije “tromim“ i utiče na sposobnost akumulatora da skladišti i oslobađa električnu energiju, što smanjuje ukupni domet automobila. Litijumske baterije mogu da rade na temperaturama do -40 stepeni ali ne u svojoj punoj snazi…  

Prema istraživanjima, ukoliko temperatura padne na npr. -6 stepeni možete očekivati da će vam domet pasti za čak 41%. Srećom, većina kompanija, posebno Tesla, razvile su sisteme za termičko upravljanje kako bi baterije bile tople u hladnim uslovima. 

Vruće vreme takođe može uticati na vaš domet, posebno imajući u vidu da morate da uključite klima uređaj tokom vožnje. Pri vožnji na temperaturama od 35 stepeni, vaš ukupni domet može pasti do 17%. Sve navedeno morate uzeti u obzir! Vodič za kupovinu električnog automobila osvrće se na najbitnije elemente na koje svaki vozač obraća pažnju! 

Kako se ne biste neprijatno iznenadili, obratili smo pažnju na sve elemente koji vas mogu pokolebati prilikom odluke o kupovini električnog vozila.

Sigurnost električnih automobila

Nema značajnih sigurnosnih problema sa električnim automobilima. Zaista, nedostatak zapaljivog goriva je opipljiva bezbednosna korist.

Trenutno se mnogi električni automobili temelje na konvencionalnim benzinskim/dizel modelima, tako da nema velike razlike u sigurnosti EV u poređenju sa automobilima na motor sa unutrašnjim sagorevanjem.

Foto: insplash

Treba li kupiti polovni električni automobil?

Vodič za kupovinu električnog automobila savetuje sledeće – kao i pri kupovini automobila koji ide na benzin ili gas, jasno je da možete uštedeti novac kupovinom polovnog električnog automobila. Ali šta je problem kada su polovni električni automobili u pitanju? 

Kao prvo, nema na raspolaganju ni mnogo polovnih električnih vozila a razlog je slaba prodaja novih električnih automobila u našoj zemlji. Pored toga, litijum-jonske baterije vremenom slabe te polovna EV neće imati isti kapacitet ili domet kao novi model. Efekat će zavisiti od toga koji automobil gledate, kakvu baterijsku tehnologiju ima i koliko je prethodni vlasnik pazio na njega. 

Kao što i sami možete zaključiti, prelazak sa benzinskog automobila na električni može biti zastrašujuć za kupce koji prvi put biraju električni automobil. Ali najvažnije je ne plašiti se mogućnosti promene.

Jasno je i da kupovina električnog automobila neće biti prava opcija za sve. 

Naš vodič za kupovinu električnog automobila vam savetuje da dobro razmislite o svim prednostima i manama električnih automobila i da na kraju odlučite da li je zaista električni automobil najbolji izbor za vas. 

Nadamo se da smo vam pomogli u tome da brže i lakše donesete odluku.