Naslovna Automobili Budućnost električnih automobila je nesaglediva!

Budućnost električnih automobila je nesaglediva!

648
0
budućnost električnih automobila

Jasno je da se gotovo svi pitaju kakva je budućnost električnih automobila. Činjenica je da se mnogi nisu ni približili električnim automobilima, a još manje razmišljali o kupovini istih ali ne možemo da se odupremo činjenici da se nalazimo usred najveće revolucije u automobilizmu! A šta nam tek sledi, ne možemo ni da zamislimo! 

Ono što znamo jeste da se bliži dan kada će prodaja električnih automobila nadmašiti prodaju benzinaca i dizela. Verujemo da ste već ispratili vesti u kojima je Jaguar objavio da planira da prodaje samo električne automobile od 2025. godine a Volvo od 2030. godine. Tu je i General Motors koji je za krajnji rok stavio 2035. godinu. I to je realna budućnost, ako nas pitate. 

Da li će uspeti u svojoj nameri? Verujemo da hoće! Pitate se kako to naslućujemo? Tako što nam sledeći podaci govore u prilog tome!

Budućnost električnih automobila – ne postoje granice

Kao i internet 90-ih godina prošlog veka tako i tržište električnih automobila već eksponencijalno raste.

Globalna prodaja električnih automobila porasla je tokom 2020. godine 43% na ukupno 3,2 miliona! Ni pandemija koronavirusa joj nije mogla ništa! 

Broj električnih vozila koji su registrovani toko prošle godine je takođe skočio  prema prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA) taj trend će se nastaviti tokom sledeće decenije.

Foto: Unsplash

11 miliona registrovanih električnih vozila našlo se na putu krajem prošle godine 

Da li vas je začudila ova brojka? A da li znate da je od ovog broja zapravo 10 miliona registrovanih električnih automobila? Naime, predviđa se da će ukupan broj električnih automobila, autobusa, kombija i kamiona do kraja decenije porasti na 145 miliona, ili 7% drumskog saobraćaja! 

Sa još smelijim klimatskim programima i ciljevima smanjenja emisija, na ulicama bi moglo biti i do 230 miliona električnih vozila – 12% celokupnog drumskog prevoza i sve to do 2030. godine. 

Kupovina električnih automobila i dalje je visoka 

Iako se još uvek radi o preskupim modelima za nas obične ljude, registracije električnih automobila porasle su za 41% u 2020. godini.

Prošla godina je zaista bila revolucionarna za ovaj sektor, jer je Evropa prvi put pretekla Kinu kao centar globalnog tržišta električnih automobila. Od globalne prodaje električnih automobila od 3 miliona, registracije u Evropi su se više nego udvostručile na 1,4 miliona, dok su u Kini porasle na 1,2 miliona.

Potrošnja i državna potrošnja na električne automobile porasla je tokom 2020. godine

Porast broja različitih modela električnih automobila dostupnih na tržištu na 370 i pad troškova baterija doveli su do toga da konzumenti potroše 50% više na električne automobile u 2020. godini. 

Vlade su takođe nastavile da podstiču prelazak na EV, trošeći 14 milijardi dolara na podsticaje za direktnu kupovinu i poreske olakšice. Pre pandemije, mnoge zemlje su ojačale ključne politike kao što su standardi za emisiju CO2 i direktive o vozilima sa nultom emisijom (ZEV). Do kraja 2020. godine, više od 20 zemalja ili je najavilo zabranu prodaje automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem ili je odlučilo da sva nova prodaja bude sa nultom emisijom. Da li vam sve navedeno već govori kakva je budućnost električnih automobila?

Foto: Unsplash

Električni automobili kao jedini izbor? 

IEA kaže da masovno usvajanje može smanjiti emisije za više od jedne trećine do 2030. godine prema postojećim i već navedenim ekopolitikama. 

Za to vreme moglo bi se smanjiti do dve trećine emisija ako zemlje odobre ambicioznije ciljeve održivog razvoja. 

S druge strane, iako se napreduje, električni automobili trenutno čine 1% svetske flote. A značajne prepreke usvajanju masovne kupovine električnih automobila ogledaju se u sledećem:  

  • Nedovoljna infrastruktura punjenja i dalje sprečava širu upotrebu, kao i mala ponuda odgovarajućih električnih vozila. 
  • Uprkos padu troškova baterija, i dalje je problem priuštiti dobar električni automobil. 
  • Postoje izazovi sa recikiranjem. EV baterije se sastoje od više litijum-jonskih ćelija koje je u velikoj meri teško demontirati i koje sadrže opasne materijale.

Bez obzira na sve navedeno, budućnost električnih automobila je i više nego svetla! Na pragu smo prekretnice i svi smo svedoci toga! Čvrsto verujemo da će do 2030. godine mnogo toga biti drugačije i da će ponuda električnih automobila u Srbiji biti znatno veća a samim tim i bolja!